"Mijn echtgenote legde glijmiddel op de nachttafel. Zo hadden we elke avond zacht intiem contact"

25 april 2018
Een kankerdiagnose en -behandeling heeft een enorme impact op het leven. Ook aan de fundamenten van de sterkste relaties wordt geraakt, want intimiteit en seksualiteit zijn geen evidentie meer. Een onderwerp waar bovendien moeilijk over wordt gesproken, maar luisteraar Bart deelde toch graag zijn ervaring.

De vrouw van Bart kreeg 18 jaar geleden de diagnose van borstkanker. "We zijn toen door een zeer moeilijke periode gegaan. Je ganse leven verandert", getuigde hij in Hautekiet. Ook op seksueel of intiem vlak. 

"Op het moment dat je dat overvalt, is je partner volledig out." Toch zocht Bart de intimiteit niet elders op. "Eerlijk, mijn libido was toen ook nul. Iemand die je graag ziet, ziet lichamelijk en geestelijk enorm af, dus vreemd gaan is nooit in mij opgekomen. Maar ik ben nog steeds mens van vlees en bloed, dan zijn er als man nog steeds handige middeltjes." 

Eerlijk, mijn libido was toen ook nul. Iemand die je graag ziet, ziet lichamelijk en geestelijk enorm af, dus vreemd gaan is nooit in mij opgekomen

Daarnaast had de oncoloog hen al op voorhand gewaarschuwd intiem contact moeilijker ging zijn. "Mijn echtgenote had een stimulerend signaal gegeven. Ze had een zalfje en glijmiddel op de nachttafel gelegd. Zo hadden we elke avond een zacht intiem contact. Die intimiteit en affectie, weekten emoties terug los die je niet meer had en heeft ons meer geholpen dan dat briefjes of bloemen konden." 

Wie nog met vragen zit over de gevolgen van (borst)kanker op intiem contact, kan vrijdag 27 april terecht in Gent voor de infodag It's a Beautiful Day! van de Stichting Beautiful After Breast CancerCéline Broeckaert zal er haar theatermonoloog 'Drie stemmen. Een kankermonoloog' opvoeren. 

Lees ook