“Mijn fietshelm heeft al twee keer mijn leven gered”

8 september 2016
“Wees felm, en dlaag een helm”. Weerman Frank Deboosere spreekt vandaag in Chinese spreekwoorden. Hij begrijpt niet waarom niet iedereen een fietshelm draagt.

De twee meest kwetsbare groepen van fietsers - de jong adolescenten en de 65-plussers - dragen zelden of nooit een fietshelm. Dat blijkt uit een enquête van de VAB. Frank Deboosere begrijpt het niet helemaal...

 

De minuut van Frank Deboosere

Ik leef graag. En ik leef ook graag zo lang mogelijk. En dan heb je natuurlijk een fietshelm nodig.

Ik vermijd dode hoeken, en ik draag een fluovestje. Maar het is vooral die helm die ik echt levensbelangrijk vind. Hij heeft namelijk al twee keer mijn leven gered. De eerste keer toen een fijne automobilist het fietspad negeerde op de Haachtsesteenweg. Mijn elleboog was gebroken, maar mijn hoofd bleef gelukkig heel.

De tweede keer was toen de takken heel laag hingen. Het regende heel hard, en ik was tegen die takken ‘geknotst’, omdat ik ze in het donker niet gezien had. Dankjewel daarvoor, helm.

Op een fietshelm kan je trouwens ook ledlampjes zetten. Zo heb je altijd ook verlichting bij. Want ook dat is op een fiets levensbelangrijk.

Om het met een Chinees spreekwoord te zeggen: wees felm, en dlaag die helm.

Wil jij net zoals Frank Deboosere een minuut zendtijd in Hautekiet? Meld je aan via hautekiet@radio1.be!