"Mijn foto's zijn een fysieke gewaarwording. Mensen willen er aan komen."

24 juli 2016
Fotograaf Dirk Braeckman gaat voor Vlaanderen naar de 57ste Biënnale van Venetië in 2017. Samen met Eva Wittocx van M-Museum Leuven richt hij het paviljoen in met nieuw werk. Verstilling versus de beeldenstorm in dit digitale tijdperk. Dat gevoel wil Braeckman losweken met zijn monumentale donkere, zwartgrijze foto's. Hij licht een tip van de sluier in Bar du matin.

Een bekroning na 25 jaar aan de weg timmeren. Zo voelt het voor fotograaf Dirk Braeckman

Ik ben heel blij dat ik het Vlaams paviljoen mag inrichten. Het is een erkenning voor mijn werk en het 'buitenbeentje' dat de fotografie is in de beeldende kunsten.
Fotograaf Dirk Braeckman

Braeckman toont nieuw werk op de Biënnale. Wat precies weet hij nog niet, maar de foto's zullen een serie vormen die verstilling en sacraliteit uitademen. Als statement tegen het massamedium dat de fotografie geworden is.

Mijn werk is gelaagd. Je moet er de tijd voor nemen. Ik blijf zweren bij het analoge. Het moment dat de foto's tevoorschijn komen in de doku, blijft spannend. Vanaf dan bestaan ze. Ik dateer ze op dat moment.
Fotograaf Dirk Braeckman

Braeckman wou eigenlijk schilder worden. Hij is fotograaf maar voelt zich toch in de eerste plaats beeldenmaker.

Ik werk vaak op dezelfde manier. Rond één negatief dat op verschillende manieren terugkomt. Mijn werk is één groot langgerekt project. Heel autobiografisch.
Fotograaaf Dirk Braeckman

Wij hebben de datum al geprikt in onze agenda. Ergens tussen 13 mei en 26 november 2017 moeten we naar Venetië. Naar dat paviljoen

van Dirk Braeckman en M-Museum Leuven.