"Mijn fractieleiderschap opgeven was een kleine prijs voor de liefde"

20 februari 2017
Koppels die te uiteenlopend denken over politiek zijn gedoemd om te mislukken, zegt relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe. Is dat zo? Annemie Peeters vroeg het aan Rik Daems (Open VLD).

Rik Daems is senator en Vlaams Parlementslid. Hij is al zeven jaar gehuwd met PS-politica Sophie Pécriaux. Samen hebben ze een dochter van tien. 

Op het ogenblik dat hun relatie bekend werd, zaten ze allebei in het federaal parlement. De Vlaamse senator besliste toen zijn fractieleiderschap op te geven. "Het was een kleine prijs voor de liefde."

Ik heb er nog geen seconde spijt van, integendeel

Thuis praat het koppel nooit over politiek. "Dat is een ongeschreven wet. We hebben zoveel werk. Als we thuiskomen, zetten we onze job liever opzij." Hun dochter houdt de kerk mee in het midden. Ze gaat naar een immersieschool waar ze zowel in het Frans als het Nederlands les krijgt. "Wie weet wordt ze het prototype van links-liberaal," lacht Valcke.

Volgens Valcke hoeven verschillende politieke standpunten geen reden te zijn voor ruzie. "Als je je hart volgt, zijn er geen problemen."