"In mijn gemeente word je nog altijd als Jan of Piet aangesproken"

10 januari 2017
Amper twee vrijwillige gemeentefusies. Dat is de povere balans sinds de Vlaamse regering de fusies begin 2016 mogelijk maakte. Karlos Callens (Open VLD) , burgemeester van Ardooie, legt uit waarom zijn gemeente niet wil fuseren.

Burgemeester van Izegem Bert Maertens lanceerde in het Vlaams Parlement een voorstel om fusies te vermijden. Volgens zijn partij is een doorgedreven fusie van gemeenten in Vlaanderen de beste oplossing om het hoofd boven water te houden en om burgers een kwaliteitsvolle dienstverlening te bieden. N-VA belooft voor alle gefuseerde gemeenten van ten minste 40 000 inwoners een overname van 500 euro schuld per inwoner.

Toch denkt burgemeester Karlos Callens er niet aan om met Izegem of andere gemeenten uit de buurt te fuseren. “Ardooie heeft één van de laagste belastingen van Vlaanderen. In de steden rond onze gemeente betalen bewoners jaarlijks zo’n 1000 euro meer.

Fuseren zou een belastingverhoging met zich meebrengen

De argumenten dat een fusie een efficiëntere dienstverlening zou creëren en meer geld zou opleveren veegt Callens meteen van tafel: “Inwoners van een kleine gemeente willen de kleinschaligheid voor een bepaalde reden behouden. Ze willen elkaar nog op straat kunnen blijven aanspreken als Jan of Piet.

In een stad ben je maar een nummer.

Callens weet dat de aangrenzende steden en gemeenten geen interesse hebben in een fusie. “Was de maatregel verplicht, dan zou ik het liefst met de aangrenzende gemeenten fuseren. Maar ik denk niet dat die verplichting ooit komt: N-VA zou teveel stemmen verliezen.” 

Radio 1 Select