"Mijn grootvader heeft op Trump gestemd... we spreken elkaar al anderhalf jaar niet meer"

18 november 2016
Trixie Whitley, curator van de sessies, woont in New York en mocht ook stemmen bij de presidentsverkiezingen. Het liefst had ze op Bernie Sanders gestemd, maar nu koos ze uit strategische overwegingen voor Hillary Clinton. Tegen Trump dus. Dat de VS nu bijzonder verdeeld zijn merkt ze ook in haar eigen familie.

Trixie's familie komt uit Texas, haar grootvader heeft op Trump gestemd. Door het politieke klimaat heeft ze al anderhalf jaar niet meer met hem gesproken. Zelf probeert ze daar zo empathisch en liefedevol mogelijk mee om te gaan, maar het is niet makkelijk. "Mijn familie volgde altijd mijn carrière via de sociale media, maar sinds ze weten dat ik progressief denk en stem, hebben ze me daar volledig gebannen". 

Volgende week is het Thanksgiving, in de VS het familiefeest bij uitstek, maar Trixie is dit jaar niet eens uitgenodigd aan de familietafel. "Als er al een familiefeest is dit jaar, want de politieke meningsverschillen in onze familie zijn nu wel heel erg groot". 

Het stemgedrag van haar grootvader ontkracht ook de stelling dat alleen lager opgeleiden of slecht geïnformeerden op Trump zouden stemmen. Want in haar familie is hij net degene die het hoogst opgeleid is, hij is een succesvol architect en grafisch ontwerper. Een enorm intelligent iemand, maar ze weet ook dat hij veel woede en verbittering in zich heeft, en al heel lang veel moeite heeft om zijn liefde uiten. "Het gaat hier voor mij niet om een politiek, maar om een humanitair probleem."