"Mijn hart bloedt bij het zien van de verdeeldheid in de Turkse gemeenschap"

18 augustus 2016
Turkse ouders halen hun kinderen weg uit de Lucerna-scholen, uit angst voor landverrader uitgemaakt te worden. Die scholen maken deel uit van de beweging rond de Turkse geestelijke Fetula Gülen, en Turkije houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte coup op 15 juli. Bert Anciaux zit in de adviesraad van het Lucerna-college in Anderlecht. Els Aeyels belde hem op in De Wereld Vandaag.

Geen moslimscholen

Bert Anciaux is al enkele jaren bevriend met mensen die actief zijn in de Güllen-beweging en in de scholen. Zo werd hij betrokken partij in de school in Anderlecht.

"Het zijn Nederlandstalige scholen, die net als alle andere scholen in Vlaanderen de eindtermen moeten halen en dezelfde normen hanteren. Het verschil is dat er enorm veel voluntarisme is."

Er is erg veel voluntarisme

"Er werken veel vrijwilligers, er wordt veel gevraagd van de leerlingen en de ouders worden erg betrokken in de school."

Of het moslimscholen zijn? 

"Neen, het zijn pluralistische scholen, die openstaan voor iedereen en alle verschillende culturen."

Hetze vanuit Turkije

Volgens Anciaux is de huidige hetze rond de Güllen-scholen opgelegd van hogerhand.

"Het is niet iets wat vanuit de mensen zelf komt, het komt echt wel uit Turkije"

Anciaux zegt dat de spanningen oplopen sinds de breuk tussen Erdogan en Güllen. Die eerste kwam onder vuur te liggen omwille van een corruptieschandaal, waarna Güllen hem afviel. 

Güllen als Messiah?

Mensen uit de Güllen-beweging zouden 'hun leider' met enorm veel bewondering aanhangen. Soms wordt er wel eens gezegd dat het een setarische beweging is. Dat is volgens Anciaux niet het geval: 

"Het enige wat je kan zeggen, is dat de mensen in de beweging met enorm veel bewondering naar hun leider kijken."

Wat hij vindt van de verdeeldheid binnen de Turkse gemeenschap? 

"Mijn hart bloedt"

Radio 1 Select