'Mijn lieve gunsteling' van Marieke Lucas Rijneveld maakt kans op de Boon

12 maart 2022
© Jeroen Jumelet
Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant, in de zogenaamde Bijbelgordel of Biblebelt. Zijn debuutroman 'De avond is ongemak' verscheen in 2018 en de Engelse vertaling ('The Discomfort of Evening') werd, als eerste Nederlandstalige roman, bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020. Eerder viel hij ook al in de prijzen met zijn poëzie. Pas 30 is hij, maar al een lichtende ster aan het literaire firmament.

In november 2020 verscheen zijn alom geprezen tweede roman 'Mijn lieve gunsteling', waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht. Het is deze roman die ook een kans maakt op de Boon in de categorie fictie/non-fictie.

Als geen ander kan Marieke Lucas Rijneveld met metaforen over de boerenstiel heel universele werelden oproepen en gebruikt hij een taal, doorspekt met zowel Bijbelse citaten als veterinaire woordenschat.

Marieke Lucas in 'Culture Club'

Op 14 januari stelde 'Culture Club' de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Marieke Lucas Rijneveld kon niet live in Oostende aanwezig zijn. Bent Van Looy kon hem bezoeken en interviewen op zijn geheime vakantieplaats. Volgens Van Looy is deze plek een heel Rijneveldse omgeving met zwarte houten schuren en heel veel schapen, ergens in Zeeland. Een voor hem vertrouwde omgeving, vertelde Rijneveld in de reportage.

'Mijn lieve gunsteling' is in één vaart geschreven. Het verhaal zat waarschijnlijk al heel lang in hem: 'Ik was die veearts...Die taal van de veearts en de monoloog die constant in zijn hoofd zit, dat was bij mij ook zo'.

Marieke Lucas Rijneveld in Alleen Elvis blijft bestaan

Op 2 november 2021 was Marieke Lucas Rijneveld te gast in het Canvas- programma Alleen Elvis blijft bestaan. Bekijk hieronder een fragment uit deze aflevering.
Op VRT NU vind je een uitgebreider fragment met Marieke Lucas Rijneveld en de videoportretten van de andere genomineerden voor de Boon.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.