“Mijn mama is ondertussen overleden, mijn vader zit in de gevangenis”

3 maart 2019
De klimaatspijbelaars blijven doorgaan. Naast Anuna De Wever loopt ook Kyra Gantois mee vooraan.

“Ik heb geen gemakkelijke jeugd achter de rug”, vertelt Gantois. “Mijn ouders konden niet goed voor me zorgen, dus ben ik bij mijn opa en zijn vriendin gaan wonen. Mijn mama is ondertussen overleden, mijn vader zit in de gevangenis. Vroeger ben ik gepest met mijn verleden, maar ik heb daaruit geleerd. Ik ben goed terechtgekomen.”

Van de klimaatbetogers wordt af en toe gezegd dat ze uit de goede middenklasse komen. “Maar met mijn verhaal wil ik tonen dat iedereen welkom is op de betogingen voor het klimaat. Het maakt niet uit of je arm of rijk bent.”

Klimaatintendant

De pleegouders van Gantois waren in het begin wat sceptisch over haar klimaatbetoog, maar intussen steunen ze haar volop. “We vinden dat er te weinig concrete voorstellen komen vanuit de politiek. Het is wel goed dat er gediscussieerd wordt. We verwachten dat politici samenzitten met klimaatwetenschappers. En ook effectief naar hen luisteren.” Het recente idee van een klimaatintendant, is Gantois alvast genegen.

Gantois wil in de toekomst op straat blijven komen. “Zelfs al staan we daar maar met honderd.” Op donderdag zal je dus haar niet meteen in de lessen zien. Ze veranderde ook van opleiding. De studie vastgoed lag haar minder goed, en kon ze ook moeilijk verzoenen met haar klimaatboodschap. Nu studeert ze media- en entertainmentbusiness. 

Herbeluister het interview

Lees ook