“Mijn mama van 70 zou ook de ruimte in kunnen, ze heeft al in zo'n simulator gezeten”

9 juni 2020
Karolien, Nancy en Koen
Karolien Debecker gaat ‘achter de feiten’ van de ruimtevaart. Naar aanleiding van de lancering van de eerste commerciële raket vorige week, spreken we met mensen die gepassioneerd zijn door ruimtevaart. Nancy Vermeulen, Koen Geukens en Glenn Roggeman getuigen over hun passie. Hoe hebben zij die lancering ervaren? Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaart eruit? Gaan onze kinderen echt op reis gaan naar de maan?

Koen Geukens is educatief medewerker bij de Volkssterrenwacht. Nancy Vermeulen is astrofysicus, pilote, ruimte-expert, en heeft zelf een eigen space training academy opgericht in Delft en Soesterberg. Beide dromen al van kleins af aan over de ruimte.

Bij de maanlanding mochten we bij de meester thuis gaan kijken. Alleen al bij de meester thuis gaan was voor mij enorm. In de jaren nadien is de fascinatie echt overgeslagen.
Koen Geukens
Als kind keek ik naar de sterrenhemel, vol verbeelding over alles wat daar gaande is. Op mijn 16 jaar ben ik al les beginnen geven in het planetarium van Antwerpen. Ik vroeg aan Dirk Frimout: wat moet ik doen om astronaut te worden?”
Nancy Vermeulen

Ondanks dat Rusland de voorbije jaren nooit gestopt is met bemande ruimtevluchten te organiseren, vonden ze beide de lancering van de Crew Dragon door SpaceX toch heel bijzonder. De eerste keer in negen jaar dat Amerika eindelijk terug een bemande vlucht lanceert.

De lancering was voor mij echt opnieuw het gevoel van vooruitgang. Rillingen.
Nancy Vermeulen
25 jaar geleden heb ik al eens een spaceshuttle zien vertrekken. Dat is heel indrukwekkend. Je staat op een bepaalde afstand dus je hoort eerst niets, je ziet de raket opstijgen. En dan wat later komt het geluid, maak je het eigenlijk een tweede keer mee.
Koen Geukens

Commercialisering van de ruimtevaart

Nu, met de commercialisering van de ruimtevaart krijgen we steeds meer ‘private astronauten’, mensen die zelf hun ticket naar de ruimte bekostigen en zo meekunnen op een ruimtevlucht. Glenn Roggeman is 51 jaar, CEO van AED studio’s en hij is zo iemand die de ruimte in wil als ‘toerist’. Aangezien de eerste ruimtetoerist nog de ruimte in moet, zijn er al behoorlijk lange wachtlijsten bij verschillende organisaties.

Als opleiding doorga ik verschillende simulaties op het centrum van Nancy, om te zien hoe mijn lichaam reageert op de ruimte. Ik sta op de wachtlijst en hoop dat het vroeg of laat ook gebeurt.
Glenn Roggeman
Mijn mama van 70 jaar heeft zo al in een ruimte simulatie gezeten, dit is mogelijk voor heel veel mensen.
Nancy Vermeulen

Herbeluister

Wat betekent dit voor onze kinderen? Gaan we een democratisering meemaken van de ruimtevaart? Waarom is de ruimtevaart nuttig? Herbeluister de integrale uitzending van 'Achter De Feiten' om ook een antwoord te krijgen op deze interessante vragen: