“Mijn man is verliefd op zijn auto. Ik op mijn fiets”

26 oktober 2017
Vandaag gehoord in "Hautekiet": een pleidooi voor het openbaar vervoer, en de fiets. Stof om over na te denken.

Radio 2-presentator Sven Pichal liet, in opdracht van het tv-programma Panorama, een maand lang zijn auto aan de kant staan. Geen makkelijke klus, want hij bleek echt verslaafd aan zijn auto te zijn. “Als je elke dag je auto gebruikt, stel je je er geen vragen meer over.”

Veva Daniëls, woordvoerder bij Wegen en Verkeer, beaamt dat. Ze is een verkeersdeskundige… zonder auto. “Mensen vinden dat heel grappig. Maar mijn man heeft wel een bedrijfswagen” zegt ze in Hautekiet.

“We hebben wel dienstwagens die we kunnen gebruiken. Maar mijn eerste keuze zal altijd vallen op de fiets en het openbaar vervoer” zegt ze. “Want je staat vaker stil dan je denkt.”

“Als een trein vertraging heeft, staat het hele land in rep en roer, en iedereen is boos. Maar mensen realiseren zich niet dat auto’s ook heel veel stilstaan in files” zegt Daniëls. “Ze rekenen de eventuele filetijd gewoon al bij in hun vertrek.” 

“Het voordeel van de trein is ook dat je andere dingen kan doen. Als woordvoerder moet ik op de hoogte blijven van het nieuws, en neem ik de kranten door in de trein. Tegen dat ik op mijn werk ben, heb ik al een stukje van mijn werkdag achter de rug.”

En carpoolen dan? “Dat is niet iets voor elke dag. Want daarmee geef je ook een stukje van je vrijheid af” reageert Daniëls. “Maar als dat één keer in de week kan: waarom niet?”

Een auto is natuurlijk ook een statussymbool. Zo is het ook bij de man van Daniëls: “Hij is verliefd op zijn wagen”. Toch gunt ze hem zijn plezier, zolang ze hem maar kan overtuigen om geen overbodige verplaatsingen met de auto te doen.

Tot slot nog dit: Als Sven zijn auto een jaar lang aan de kant zou laten staan, zou hij 7000 euro besparen.

Lees ook: