Mijn mentor, mijn leermeester, mijn rolmodel

27 september 2018
Inspirerende figuren, daarover gaat het vandaag in De Wereld van Sofie. Iemand die voor jou het verschil maakt, van wie je leert en bij wie je af en toe kunt aankloppen voor hulp: de “mentor”.

In Oudenaarde is afgelopen week een zeer gewaardeerde, excentrieke leerkracht overleden. Luc Magerman was leraar chemie en biologie en stak zijn baard al eens in brand om aan te tonen dat daar eiwitten in zitten. Hij inspireerde veel leerlingen om ook biologie of chemie te gaan studeren.

Koen Marichal (Antwerp Management School) heeft het fenomeen mentorschap in de bedrijfswereld bestudeerd. Conclusie: de kracht van mentoring wordt zwaar onderschat. Het heeft positieve effecten op de loopbaan én het psychosociaal welzijn van de “mentee”.

De Belgian Cats doen het momenteel erg goed op het WK basketbal. Ze behaalden een bijzonder spannende zege tegen Europees kampioen Spanje. De rol van Ann Wauters, ouderdomsdeken en mentor voor vele jonge speelsters blijkt daarbij van onschatbare waarde. Carl Berteele sprak met haar en met een van haar pupillen. 

Misschien is Wannes Van de Velde wel de meest genoemde mentor in cultureel Vlaanderen. Bob De Moor en Lucas Van den Eynde vertellen waarom hij zo’n inspirerend en charismatisch persoon was.

Comedian Steven Mahieu vond in theatermaker Arne Sierens een mentor die zijn blinde vlekken ziet en benoemt. Een dubbelinterview. 

In de muziek kan je allerlei kettingen maken van muzikanten die elkaar zwaar beïnvloed en geïnspireerd hebben. Vincent Byloo stelt vast dat vele zo niet alle wegen leiden naar… Bob Dylan!

Lees ook: