"Mijn moeder heeft nooit spijt gehad van haar beslissing"

1 maart 2017
Het ontslag van Tom Balthazar als lijsttrekker van SP.A Gent liet diepe wonden na, ook bij zijn naasten die tegelijk meeleven en troosten. Er zijn nog andere politici die door diepe dalen moeten kruipen. Maar hoe beleef je als 'kind van' één van de ergste dingen die een politicus kan meemaken? Annemie Peeters vroeg het aan Marleen Henrard, dochter van voormalig politica Magda Aelvoet.

Ex-minister van Volksgezondheid en Leefmilieu Magda Aelvoet (Agalev/Groen) nam in 2002 ontslag na een omstreden wapendeal aan Nepal. Dochter Marleen Henrard: “Mijn moeder had het moeilijker om om te gaan met verkeerde nuances dan met de grove leugens."

Marleen was vierentwintig, zwanger en klaar om te trouwen toen haar moeder haar ontslag indiende bij de partij. "Mijn moeder heeft er toen met weinig mensen over gesproken. Ze heeft de knoop alleen doorgehakt. Zo zit ze wel in elkaar."

Mijn moeder is geen persoon die anderen snel om hulp vraagt 

Marleen had in die periode veel contact met haar moeder. "Door mijn zwangerschap had ik de drang om mijn ouders meer te zien. Ik ging ook trouwen. Dat waren toen wel dingen waar mijn moeder zich aan kon optrekken."

Ze heeft nooit het gevoel gehad dat haar moeder een serieuze dip heeft gehad. "Mijn moeder heeft nooit spijt gehad van haar beslissing en vindt politica nog steeds het mooiste beroep ter wereld."