“Mijn moeder vond het ongehoord dat mijn zonen zo vaak meehielpen in het huishouden”

25 november 2018
Marcia De Wachter was twintig jaar lang directrice bij de Nationale Bank van België. Het zint haar niet dat ze wordt opgevolgd door een man. “De Bank is terug bij af", vertelde ze in Touché.

Al van jongs af aan was Marcia De Wachter een meisje dat zich niet liet doen door jongens. “Dat heeft te maken met de opvoeding van mijn vader”, vertelt ze. “Van bij mijn geboorte was ik zijn oogappel. Maar hij dwong me ook om snel zelfstandig te zijn. Ik heb nooit met poppen gespeeld, maar trok wel veel op met mijn oudere broer. Ik moest alles uit de kast te halen om bij zijn jongensbende te horen. Ik hield er zelfs een litteken op mijn voorhoofd aan over, toen ik iets te wild was bij een spel.”

Ik heb luidop laten weten dat ik niet akkoord kon gaan met de kandidatuur van Steven Vanackere om me op te volgen

Later ging De Wachter economie studeren. Ook daar was ze een uitzondering. “We waren met 30 meisjes op 700 studenten. We moesten op de eerste rij gaan zitten zodat de jongens toch maar hun handen zouden thuishouden.”

Koffiedame

Na haar studies en een passage op het kabinet van Wilfried Martens, kwam ze bij de Nationale Bank terecht. Daar zetelde ze al snel in het directiecomité. Als enige vrouw. “Het is verschillende keren gebeurd dat mensen me vroegen om de koffie te brengen, omdat ze me voor een koffiedame, hielden”, vertelt ze. “Ook toen ik al secretaris-generaal was.”
Ze klom snel op in de hiërarchie bij de Bank, en werd vicegouverneur. Maar in 2002 moest ze in die functie een stap opzijzetten, en werd ze opnieuw lid van het directiecomité. Dat blijft tot vandaag een klap: “Ik heb toen geen afscheid kunnen nemen, en dat voelde als een overlijden. Ik heb mijn opvolger (Luc Coene, nvdr) daarop aangesproken, en hij was daar wel even stil van.”

Steven Vanackere

Toen De Wachter in oktober stopte bij de Nationale Bank, werd ze opgevolgd door Steven Vanackere. Een valabele kandidaat, maar wel een man. “Mijn hart brak toen ik dat hoorde. Ik heb luidop laten weten dat ik echt niet akkoord kon gaan met zijn kandidatuur. En veel mensen waren met mij ook verontwaardigd.” Het feit dat de Nationale Bank geen vrouw kon vinden als De Wachters opvolger, veroorzaakte commotie.
“En daarbij gaat het niet om mij alleen”, vertelt ze. “Het gaat om good governance: je moet er naar streven dat alle lagen van de maatschappij vertegenwoordigd zijn in topfuncties. Met politieke benoemingen op zich heb ik geen probleem, maar benoem toch niet alleen maar mannen? Bij de Nationale Bank zijn ze terug bij af.”

De Wachter heeft twee zonen. Heeft ze hen ook haar boodschap meegegeven? “Zeker. Mijn moeder vond het ongehoord dat mijn zonen zo vaak meehielpen in het huishouden, maar ik vond dat belangrijk.”

Lees ook: