Mijn muziek heeft geen boodschap, ik stel wél vragen

18 januari 2018
I can feel you creep into my social life, de nieuwe plaat van Tune-Yards, laat je dansen én denken.

Voor deze plaat startte Merill Garbus vaak vanuit het ritme van de songs:

Ik hou heel erg van groove en dan vooral van gesyncopeerde ritmes, waar je nadruk legt op de plek waar de beat niet is. Dat leidt soms tot verwarring: Nate (Brenner, bassist) heeft op een song de baslijn consequent verkeerd ingespeeld, omdat hij niet begrepen had waar ik de beat wilde leggen. Maar die ‘verkeerde’ baslijn maakt het net interessant, dus dat hebben we zo gehouden.

Het vorige album van Tune-Yards, Nikki Nack, was een echt studioalbum. Achteraf had het duo het moeilijk om alle studiovondsten ook live waar te maken. Dat wilde Merill nu anders doen:

Deze keer begon ik met deejayen en live mixen met een looping pedaal erbij om zo het nieuwe materiaal uit te testen, voor we de studio in gingen.

De teksten dan. Die zijn niet zonnig en funky zoals de groove. Merill stelt zich onder meer vragen bij 'blank zijn in de VS'. Veel blanken kijken niet naar sommige evidenties in de maatschappij: dat zij de machtige plekken blijven bezetten, dat zij de meeste kansen krijgen, dat zij als blanken geld slaan uit het spelen van zwarte muziek voor een blank publiek. Om over na te denken, zegt Merill, maar toch:

Ik heb geen boodschap, ik stel wél vragen.

Tune-Yards speelt op 22 maart in de Botanique in Brussel.