"Mijn opa is nog gered door die van Stefan Hertmans"

18 september 2017
Bart Herman
Ten huize van zanger Bart Herman gaan de vele herdenkingsdiensten voor de Eerste Wereldoorlog niet onopgemerkt voorbij. Zijn grootvader maakte de oorlog mee en hield een dagboek bij. Het is een heftig verslag van turbulente tijden.

"Mijn grootvader Julien heeft de Eerste Wereldoorlog van op de eerste rij meegemaakt. Dat heeft hij beschreven in zijn dagboeken, die allemaal bewaard zijn. Er zijn dus grote gelijkenissen met de roman Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Ook wij weten enorm veel van de gevoelens van mijn grootvader via die dagboeken. Mijn opa is trouwens gered door die van Hertmans. Bij een aanval kwamen ze onder zwaar vuur te liggen, maar gelukkig kwam het bataljon van de grootvader van Hertmans hen ontzetten."

"Mijn grootvader kon enkel via stortingen op een Zwitserse bankrekening aan zijn familie laten weten dat hij nog in leven was. Zijn soldij ging altijd daar naartoe. Maar op een bepaald moment lukte dat niet meer, en dacht zijn familie dus dat hij overleden was. Zijn ouders woonden vlak bij het front in Wevelgem, en konden het kanonnengebulder horen." 
"Toen de oorlog gedaan was, stuurde mijn grootvader een vriend vooruit om het nieuws te melden. Anders zou de schok wel eens te groot kunnen zijn. Mijn opa heeft de oorlog dus overleefd, maar toen hij thuiskwam was zijn ware liefde wel getrouwd met iemand anders. Die dacht ook dat hij dood was."

Een opvallende parallel tussen Bart Herman en zijn grootvader is dat ze beiden muzikanten waren in het leger. "Julien was leraar van de klaroenisten, en heeft redelijk wat liedjes geschreven in de oorlog. In mijn legertijd deed ik hetzelfde. Ik heb er uitstekende herinneringen aan."