"In mijn schooltijd werd ik een aantal keer in elkaar geslagen door pesters"

15 januari 2018
Geert Verdickt
Geert Verdickt, zanger en tekstschrijver bij 'Buurman', was jarenlang het slachtoffer van pestkoppen. Zelfs nu nog vindt hij het moeilijk om die periode uit zijn jeugd op te rakelen.

"Ik was het jongetje dat er regelmatig eens van langs kreeg. En niet alleen verbaal. Ik ben ook een paar keer letterlijk in elkaar getimmerd", zegt Geert Verdickt in "De Bende van Annemie". Volgens Verdickt is het pesten begonnen toen hij van een dorpsschool naar een school in de grote stad moest verhuizen. "Ik was het jongetje van het dorp. En daarbovenop had ik slechte punten. Veel later bleek de oorzaak dyslexie te zijn maar dat wist ik toen nog niet."

Als je je onzeker voelt dan ben je een makkelijk doelwit

Volgens Verdickt moeten we de verschillen tussen mensen niet negeren maar omarmen. En daar hebben sommige mensen het moeilijk mee, zegt hij. "Als pesters zien dat hun pestgedrag effect heeft dan is dat plezant voor hen." 

Je wilt niet dat je leraren tussenkomen want dan is het om zeep

"Ik vond mijn toevlucht bij Jef, de werkman op school. Ik ging altijd bij hem zitten. Zijn werkplaats was mijn veilig bastion."

Impact

Een paar weken geleden ging Verdickt voor de lol nog eens terug naar zijn school in Hasselt. "Ik heb een uur lang op die speelplaats gestaan. Dat was heel heftig. Pas op dat moment besefte ik wat dat pesten gedaan heeft met mij. Ik herinnerde me het gevoel van écht alleen zijn."

Toch gelooft Verdickt dat hij er weerbaarder door geworden is. "Alles wat je niet kapot maakt, maakt je sterker, zeggen ze. Die uitspraak is volgens mij toch vaak waar. Gepest worden heeft mij geduwd in een richting waar ik nu mijn sterktes vind."

Lees ook