"Mijn tip voor thuisonderwijs: geniet van het samenzijn met je kinderen en durf loslaten"

27 mei 2020
We hebben collectief eens mogen proeven van het thuisonderwijs, of: moeten proeven. Maar er zijn mensen die dit al langer doen, omdat ze het zo willen of omdat ze het zo beter vinden. Veronique Van Oudenhove bijvoorbeeld. Zij wist al voor haar kinderen geboren werden, dat ze het reguliere onderwijs maar niks vond. Max Vrijens zocht haar digitaal op.

Toen Veronique zwanger was wist ze al dat ze haar kinderen thuisonderwijs wilde geven: "Ik voelde dat ik dat voor hen wilde doen. Het had zoveel voordelen. Maar ik wilde ze ook de kans geven om de school te leren kennen, dus ze zijn wel even naar de kleuterschool geweest." 

Buiten spelen

Maar dat duurde niet zo lang. Merlijn ging twee jaar naar school, Odin één jaar. "Het was een school met een grote tuin, maar ze zaten de hele tijd binnen. Dus het was veel logischer dat ze dan hier van het buitenzijn konden genieten."

VHOV

Zoals menig ouder al merkte, is het geen sinecure om kinderen thuis les te geven: "Het eerste jaar is echt constant zoeken. Het is afwisselen tussen een goed ritme en aanpassen aan de nieuwe noden." Veronique ging aankloppen bij de Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen, een organisatie die thuisonderwijzers bijstaat met raad en daad. "Daar heb ik enorm veel aan gehad". 

Ondertussen geeft Veronique drie jaar thuisonderwijs aan haar kinderen, en dat vlot goed: "Je kan je constant aanpassen aan de kinderen en aan je eigen humeur." Voor ouders die nu nog thuisonderwijs geven heeft ze enkele tips: "Geniet van het samenzijn met je kinderen en durf loslaten. Het is niet altijd even makkelijk, stop er dan gewoon even mee."

Beluister de getuigenis van Veronique:

Lees ook: