"Mijn vader was een goed mens maar hij was ook een dierenslachter"

22 september 2019
Radio 1
Dirk De Clippeleir is directeur van de Brusselse concertzaal AB die deze maand haar 40ste verjaardag viert. Hij is al jaren een overtuigd vegetariër. In Touché vertelt De Clippeleir waarom hij gestopt is met het eten van vlees.

Ik ben nu vegetariër en daar ben ik vrij radicaal in

Dirk De Clippeleir is de zoon van een dierenslachter. "Mijn pa was slachter en ging in het weekend bij boeren thuis dieren vermoorden met een hamer. Hij heeft geprobeerd om mij daar mee naartoe te krijgen maar ik heb dat nooit gewild. Ik ben nu vegetariër en ben daar vrij radicaal in", vertelt AB-directeur Dirk De Clippeleir in Touché.

"Als zesjarige was ik heel trots en vertelde ik aan mijn vriendjes: 'mijn pa heeft een groot mes, mijn papa heeft het grootste mes van allemaal'. Mijn vader was een goed mens maar doodde tegelijkertijd dieren. Dat heeft mij wel getekend."

Rond zijn 25ste, op kot in Leuven, besloot hij om vegetariër te worden. De Clippeleir had toen een vriendin die vegetarisch kookte en vond haar gerechten wel lekker. Maar het verhaal van zijn vader die beesten vermoordde heeft ook zeker een impact gehad op zijn beslissing. 

"Grootschalige moordmachine"

Enkele jaren geleden las hij het boek 'Dieren eten' van de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer. De Clippeleir was toen al vegetariër maar dat boek heeft hem erg geraakt. "Foer gaat daarin op zoek naar een manier om zijn kinderen gezond te laten eten en opgroeien. De schrijver was eigenlijk helemaal geen overtuigde vegetariër maar gaat graven in hoe vlees wordt geproduceerd. Hij beschrijft de grootschalige moordmachine die de vleesindustrie vandaag is. Dat is ongelofelijk." 

"Foer probeert toch wel aan de twee verschillende kanten te gaan staan. Zo gaat hij ook mee met de mensen die in de vleesverwerkende industrie werken, en hoe die mensen eraan kapot gaan dat ze dagelijks dieren moeten vermoorden. Als je nog geen vegetariër bent en je leest dat boek, dan weet je meteen waarom je het zou moeten worden", besluit De Clippeleir.

Lees ook