Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

‘Mijn vader was priester, mijn moeder non’: VRT-collega Koen Wauters schreef boek over liefdesverhaal van zijn ouders

ma 6 sep. - 0:44

Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS heeft pas een boek geschreven over hoe zijn ouders - die allebei een celibatair priester- of kloosterleven tegemoet leken te gaan - niet aan elkaars aantrekkingskracht konden weerstaan. "Zonder die sterke beslissing, tegen wat van hen verwacht werd op dat moment, was ik er niet geweest."
© Koen Wauters

“De titel van het boek vat het hele verhaal eigenlijk al samen. Mijn vader was verbonden als priester aan de norbertijnenabdij van Tongerlo en mijn moeder als 'jozefien' in het klooster in Brugge. Mijn vader was eigenlijk predikant en trok rond van parochie naar parochie om daar de vernieuwende theologie te preken. Mijn moeder gaf godsdienstles in Oostende. Mijn vader ging preken in Oostende, mijn moeder zat in de mis te luisteren naar hem en met een collega besloot ze om hem te vragen om te preken in haar les. Dat was het begin van een intense briefwisseling", vertelt Koen Wauters.

Uniek verhaal

Wanneer besefte Koen dat hij een boek wilde schrijven over het verhaal van zijn ouders? “Ik heb het verhaal altijd al geweten, als kind al, van voor mijn vroegste herinneringen eigenlijk. Ik denk dat dat bewust was, dat mijn ouders dat altijd aan mij hebben verteld om een beetje te vermijden dat ik het zou horen van iemand anders. Ik vertelde dat als kind en dat kon op wat hilariteit rekenen. Maar later, toen ik volwassen werd, dan merkte ik wel dat het toch iets uniek is."

Ik vertelde dat als kind en dat kon op wat hilariteit rekenen

"Ik wilde het eerst neerschrijven voor mezelf en mijn kinderen want zij kenden wel wat anekdotes, maar niet het hele verhaal. Ik ben dan ongeveer acht jaar geleden begonnen met mijn ouders apart te interviewen, over hun jeugd, roeping en ontmoeting. Dat verhaal was ongeveer rond en ik had ondertussen gehoord dat er heel veel briefwisseling was tussen die twee."

Elk een eigen schrijfstijl

"Ik heb dan aan mijn ouders die brieven gevraagd en gekregen. En dat was eigenlijk heel straf. Ik kan zo in hun hoofden meekijken. Ze hebben ook elk hun eigen schrijfstijl: mijn moeder is iets lyrischer en poëtischer, mijn vader soms heel grappig. Mijn zoon zegt zelfs soms dat het pure Tom Lanoye is.”

Dankzij die brieven kan ik zo in de hoofden van mijn ouders meekijken.

“Toen bedacht ik me dat ik er misschien toch iets meer mee moest doen. Ik heb die brieven en interviews dan voor een eerste keer verwerkt, voor hun vijftigste huwelijksverjaardag. Daar ben ik dan ook mee naar de uitgeverij gegaan en zo is het boek er gekomen.”

 

Evolutie van vriendschap naar liefde

Een groot deel van het boek bestaat inderdaad uit die brieven die ze elkaar schreven, brieven waaruit de verliefdheid en hunkering schreeuwt. Maar hadden ze dat zelf, op het moment dat ze die brieven schreven, in de gaten? “Je ziet een heel mooie evolutie. In die eerste brieven absoluut niet. Het gaat heel veel over de vriendschap tussen twee geestelijken die ze koesteren."

Je voelt tussen de regels door dat het over verliefdheid gaat, zonder dat ze het toegeven aan zichzelf en zeker nog niet aan elkaar.

"Maar je voelt tussen de regels door dat het over verliefdheid gaat, zonder dat ze het toegeven aan zichzelf en zeker nog niet aan elkaar. Die brieven gaan over een periode van twee jaar, en je merkt dan wel heel duidelijk die evolutie van vriendschap naar toegeving. En dan slaat de twijfel ook wel toe.” Want Koens ouders hadden het celibaat gezworen.

Celibaat

“Dat celibaat tout court was niet gemakkelijk, vooral voor mijn vader. Hij nam ook de biecht af bij zijn confraters en dat is bij hem een soort klik geweest. Hij worstelde daar zelf mee en koos bewust voor de norbertijnenabdij omdat hij zelf al wist: als ik in een parochie ga staan, is dat celibaat misschien wel moeilijker, achter de muren van de abdij ben ik misschien wel ‘veiliger’."

Het verhaal tussen mijn ouders gaat meer over liefde dan over verleiding of seks.

"Maar hij merkte dat iedereen daarmee worstelde. En dat was één van de redenen om te gaan uittreden, maar misschien niet de voornaamste. Het verhaal tussen mijn ouders gaat meer over liefde dan over verleiding of seks.”

Uittreding

Op een bepaald moment beslissen Koens ouders dan toch om voor elkaar te kiezen, wat een heftig moment moet zijn geweest als ex-non en ex-priester? “Dat was een heel moeilijke beslissing. Bij mijn moeder was die beslissing al wat vroeger genomen maar voor mijn vader viel alles samen als priester: zijn werk, zijn prestige, zijn aanzien. En als je die beslissing dan neemt, dan sta je ook berooid op straat."

Mijn ouders zijn de eerste drie maanden na hun uittreding niet gaan samenwonen omdat ze geen geld hadden.

"Mijn moeder had een loon als leerkracht dat ze heel die periode heeft moeten afgeven. Mijn vader had zelfs geen loon, dus ze kwamen op een zekere leeftijd op straat terecht. Ze zijn de eerste drie maanden ook niet gaan samenwonen omdat ze geen geld hadden. Mijn vader ging slapen op een studentenkot met een kartonnen doos en mijn moeder bij een vriendin. Ze hebben dan werk gezocht en pas na een paar maanden hadden ze genoeg gespaard om iets te kunnen gaan huren samen.”

Eerbetoon aan hun liefde

Hoe heeft Koen het horen van al die verhalen ervaren? “Het is heel intiem natuurlijk, en heel mooi. Ik voelde me geen voyeur. Maar ik merk wel bij mijn ouders dat ermee naar buiten komen, gepaard gaat met gemengde gevoelens. Ze hebben die brieven meer dan vijftig jaar geleden niet geschreven met de bedoeling dat die in een boek kwamen."

Zonder hun sterke beslissing, tegen wat van hen verwacht werd op dat moment, was ik er niet geweest.

"We hebben dat wel goed met hen overlegd, maar toch. Maar ik vind het zo mooi, ik zie het als een eerbetoon aan hun liefde. Zonder die sterke beslissing, tegen wat van hen verwacht werd op dat moment, was ik er niet geweest.”

Vanaf woensdag 8 september is het boek beschikbaar in de boekhandel.

Beluister het interview met Koen Wauters en de reportage van Ann Rootveld met zijn ouders in 'De Wereld Van Sofie' via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet