"Mijn watermeloenen hebben een omtrek van een halve meter"

5 januari 2016
Leven in de schaduw van de kerncentrale, het heeft een impact op je leven. Rebecca De Wit woont vlakbij Doel en kan hierover meepraten. Haar moestuin is toch net een tikkeltje spectaculairder dan die van de gemiddelde tuinder, zullen we maar zeggen.

De kerncentrales in Doel blijven nog zeker 10 jaar langer open dan gepland. Dat heeft onze regering eind vorig jaar beslist. Voor de buren van de kerncentrale heeft het langer openhouden van Doel serieuze gevolgen. Zij hebben een heel goed zicht op de onmiddellijke gevolgen van de nabijheid van al die kernenergie. 

Schrijfster Rebecca De Wit woont vlakbij de kerncentrale. Nochtans vindt ze niet dat iedereen daarom in paniek moet geraken: "Mensen zijn zó hypochondrisch tegenwoordig. Van alles krijg je kanker, en als je het woord kerncentrale noemt, denken ze dat je met een bochel en verschrompelde voeten leeft."

Nochtans... heel gewoontjes is dat leven in de schaduw van Doel niet. 

Ik heb hier gewoon zaad in de grond gedaan, en er komen zulke watermeloenen uit. De grootste die ik heb gehad was een halve meter omtrek.

Dat komt dan toch door die kernenergie? Rebecca: "Ik ben niet zo panisch dat ik meteen de link met de kerncentrale leg." 

Omdat ze zulke grote groenten kweekt, heeft ze er een handeltje van gemaakt. Rebecca maakt nu soep in groothandelhoeveelheden. 

Wil ze dan niet wég uit Doel? Ze kan zich toch niet op haar gemak voelen als ze ziet wat voor invloed de centrale op haar moestuin heeft? "Ja, maar weet je, dan denk ik meteen: dan moet ik naar de supermarkt voor m'n groenten." 

Radioactiviteit heeft biologisch duidelijk een grote impact.

 

Moeten we ons dan zorgen maken?
Luister naar de volledige reportage en oordeel zelf...