"Mijn zaak ging failliet en als gevolg daarvan ben ik opgenomen in de psychiatrie"

7 februari 2018
Failliet gaan eist niet alleen financieel maar ook mentaal zijn tol. Een zelfstandige interieurontwerper met bijna 30 jaar ervaring getuigt hierover in "Hautekiet".

"Mijn zaak is overkop gegaan omdat enkele klanten niet betaalden. Het gevolg daarvan is dat ik er uiteindelijk zelf mentaal aan onderdoor gegaan ben. Momenteel zit ik in een psychiatrische instelling", zegt een zelfstandige interieurontwerper die anoniem wenst te blijven. Bovendien merkt hij dat hij niet de enige zelfstandige in de psychiatrie is die door omstandigheden helemaal aan de grond zit.

Wanbetalers

Volgens de interieurontwerper gaat het de laatste jaren van kwaad naar erger met wanbetalers. "Ik ben al sinds 1989 zelfstandig en de zaken gingen goed. Maar twee jaar geleden begon het serieus mis te gaan. Drie van mijn klanten weigerden een grote opdracht te betalen. Het probleem is dat er tegenwoordig een trend is om niet of veel later te betalen. Het is een soort van mentaliteit geworden."

Weinig licht aan het einde van de tunnel

De man procedeert nu tegen twee van de drie klanten die weigerden om hem te betalen voor zijn werk. Maar hij heeft voorlopig geen positieve vooruitzichten. De droomjob die hij ooit uitoefende lijkt verder weg dan ooit: "Het gaat niet goed met mij. Ik ben al 2,5 maanden opgenomen in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Ondertussen heb ik geen inkomen en kan ik niet investeren in nieuwe opdrachten. Gelukkig heb ik wel mijn familie nog."

Aan jezelf werken

Wat kan en moet die man doen? Freelance copywriter Alexander Maertens reageert op deze getuigenis. Maertens ging zelf op jonge leeftijd door een zeer diep dal nadat zijn winkel failliet ging. "Het moeilijke in zo'n situatie is om de praktische kant van de emotionele kant te scheiden. Eigenlijk moet je de praktische gevolgen van een faillissement aan de kant zetten en eerst werken aan jezelf. Want zolang je niet werkt aan jezelf kan je de praktische problemen niet oplossen."

"Als ik één tip kan geven dan is dat de volgende: maak gebruik van de kans om diep na te denken over wat je wil in het leven." Maertens heeft na het faillissement van zijn zaak de keuze gemaakt om geen druk ondernemersleven meer te leiden. Hij koos bewust voor een rustigere job als freelancer. 

Lees ook

Radio 1 Select