Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Katya Bohdan: "Mijn zak was altijd gemaakt voor het geval dat ik moest vluchten"

za 3 feb. - 1:41

“Je kan er tien boeken over schrijven en dan nog snap je het niet”, omschrijft de jonge journalist Katya Bohdan het bloederige en aanslepende conflict in Jemen, dat intussen ook tot een humanitaire catastrofe uitmondde. Vorige week zag ze met eigen ogen hoe het land verscheurd wordt door geweld. "Er zijn zoveel lieve en open mensen die zo graag in vrede willen leven."
Milities worden ondersteund door internationale betrokken partijen.

Een gedurfde keuze van de student journalistiek Katya Bohdan. Ze trok naar de zuidelijke stad Aden in Jemen voor haar eindwerk. "Ik vond dat Jemen niet genoeg media-aandacht kreeg. Er gebeuren verschrikkelijke dingen die iedereen door de vingers ziet."

Interim-hoofdstad

We horen te weinig over de situatie omdat er niet genoeg journalisten zijn, zegt Bohdan. Ook ngo's doen hun uiterste best, maar raken niet overal. "Net daarom is het belangrijk dat er licht op wordt geschenen. Ze doen er maar omdat niemand toekijkt, maar iemand moet aansprakelijk worden gesteld."

Ik heb alle maatregelen genomen om mijn veiligheid te garanderen

Dus trok ze zelf naar Aden, de zuidelijk gelegen interim-hoofdstad van het land. "Ik heb alle maatregelen genomen om mijn veiligheid te garanderen. Na vijf maanden had ik uiteindelijk een visum.”

Toen ze vorige week arriveerde, braken in Aden gevechten uit. “Je weet dan niet wat er gaat gebeuren. Mijn zak was altijd gemaakt voor het geval dat ik moest vluchten. Je leeft in stress en weet niet wat er gaat gebeuren.”

Voor haar vertrek sprak ze met zoveel mogelijk mensen en las ze zich ze goed als het kon in. “Ik dacht dat ik veel wist, maar dan kom ik aan en blijkt alles anders te zijn.”

Verloren generatie

Ze was daarom liever langer gebleven. “Een week is te kort, maar ik had een beperkt budget. Alles betaal je zelf: chauffeur en auto, verblijf, vluchten, eten en drinken en een lokale fixer die kan vertalen. Van hem kreeg ik wel een studentenkorting (lacht).”

Bohdan vreest dat in Jemen vandaag een verloren generatie opgroeit in geweld. “Je ziet veel kindsoldaten die zich aansluiten bij milities. Ouders sturen hun kinderen naar milities uit wanhoop. Ik vroeg een kindsoldaat van zestien waarom hij zich aansloot. 'Om te overleven', was zijn antwoord."

Veel kinderen sluiten zich aan bij milities om economische redenen. Er zijn geen jobs en alles is duur

Eenzelfde verhaal bij Unicef: "Daar vertelden ze dat ze dat vooral om economische redenen doen. Families hebben weinig geld, er zijn geen jobs en alles is duur. Het is dat of bedelen op straat en naar school gaan kost geld.”

Het conflict in Jemen is ongelofelijk complex. Verschillende lokale en internationale partijen mengen zich in het geweld. Milities die gesteund worden door de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, strijden ook onderling, legt Bohdan uit. "De coalitie is niet uit elkaar gevallen, maar het zijn hun proxy's die ter plekke tegen elkaar vechten."

Kolonie creëren

De grondstoffenrijkdom van het land speelt een grote rol in die internationale inmening. Op basis van haar ervaring ter plekke, wil Bohdan voorzichtig een eigen indruk delen. “Ik denk dat coalitie van de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië een soort van kolonie willen creëren door de rijkdom aan olie en gas. Iedereen wil baas zijn over de regio.”

‘Als iedereen zou stoppen met zich te bemoeien in onze oorlog en alle buitenlandse partijen zouden weggaan, kunnen we het samen oplossen’, klonk het bij de lokale bevolking

Bohdan sprak ter plekke met de lokale bevolking. “Van velen hoorde ik: ‘Als iedereen zou stoppen met zich te bemoeien in onze oorlog en alle buitenlandse partijen zouden weggaan, kunnen we het samen oplossen’. Het zijn lieve, open mensen, zelfs soldaten zijn gewone mensen die in vrede willen leven met een goede toekomst. Ze willen een oplossing, maar dat lukt niet.”

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet