"Mijn zesjarige dochter heeft een probleem met het gezag van de politie"

22 februari 2021
Comedian Bas Birker heeft een dochter. En net zoals haar vader durft ze te zeggen waar het op staat. Zelfs tegen de politie.

Liefste landgenoten,

Mijn zesjarige dochter heeft een probleem met gezag. Het gezag van de politie. En dat is de schuld van de politie.

Aan de achterkant van het districtshuis in Merksem zit het lokale politiebureau. In de garage is plek voor twee-en-een-halve combi, en voor de deur zijn zes parkeerplaatsen voor dienstvoertuigen. In de duizenden keren dat ik er passeerde stond er nog nooit een dienstvoertuig.

Misschien surveilleert de politie tegenwoordig in getunede Toyota’s Corolla met ‘Dylano en Djayvin indenotto’ op de achterruit. Toegegeven; dat zou een prima vermomming zijn in Merksem. Maar tot die tijd ga ik ervan uit dat het hier de privé-auto van een diender betreft. Al vind ik een dergelijke sticker op het raam sowieso grond voor ontslag om dringende reden, te weten ‘geen smaak’.

Naast het bureau is een breed pad naar de achterkant van het districtshuis. Naast dat pad staat een mysterieus gebouw met een geblindeerde deur, waar agenten in- en uit lopen. Het pad zelf staat met de regelmaat van de klok vol met auto’s van de politie. En ik stoor me daaraan. Stedenbouwkundig en juridisch gezien betreft het hier namelijk een zogeheten trottoir.

Zaterdagavond stapten mijn dochtertje en ik daarom op een agent af, die tussen zes verkeerd geparkeerde voertuigen stond te roken. “Mag ik u iets vragen? Mag ik hier ook parkeren?” De agent schudde zijn hoofd. “Dat al niet gaan meneer,” antwoordde hij in een Antwerps dat op Netflix ondertiteld wordt. “Waarom mogen jullie dat dan wel,” was mijn logische vervolgvraag. “Dat ga ik jou nu eens niet aan je neus hangen.” Het bewapende fluovestje stak zijn sigaret in zijn mond en deed alsof hij iets uit een combi op het voetpad moest pakken zodat hij mij niet meer aan moest kijken. Ons gesprek was blijkbaar ten einde.

“Dat is ook niet netjes,” zei kindlief hoorbaar. “Waarom vertelt hij dat nu niet gewoon?” Ik wist het ook niet. De enige conclusie die ik kon trekken was dat dat geheim is. Er moet een megabelangrijke operatie gaande zijn achter de geblindeerde deur. Waarschijnlijk werkt de politie in Merksem aan een masterplan waarmee de harde criminaliteit en corona worden aangepakt met een supersonisch hitteschild. Dat verklaart dan ook gelijk waarom er op oudjaarsavond een combi op het fietspad voor de GB stond met 2 gourmetstellen in een plastic zak.

Het is dát, óf ik trof zaterdag de boertigste flik van Antwerpen. “De volgende keer geef ik ze duizendmiljoen euro boete,” sprak mijn dochtertje bij het weglopen. “Want als zij dat mogen, mogen wij dat ook.”

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: