“Mijn zoon antwoordde: ‘de goeie winnen niet altijd’”

26 mei 2019
Als kersvers Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde, trekt Ine Van Wymersch ten strijde tegen elke vorm van misdaad. Niet voor doetjes. En als daar kinderen of jongeren bij betrokken zijn, is het extra hard.

“Het rechtvaardigheidsgevoel is er met de paplepel ingegeven”, vertelt Ine Van Wymersch, wiens vader korpschef was bij de Brusselse politie. “En bij de jeugdbeweging zag ik kinderen die opgehaald werden door dronken ouders. Mijn keuze om rechten te studeren, was een vorm van sociaal engagement."

Dat engagement kon Ine later kwijt als jeugdmagistrate, wat ze voor vijf jaar deed. “Tot op vandaag wordt mijn aandacht het eerst getrokken door jeugddossiers. Je kan daarin echt een verschil maken, door bijvoorbeeld kinderen in instellingen te plaatsen, of door jongeren uit een criminele spiraal te halen. Veel jongeren erkennen dat later ook. Een van die gasten vertelde me ooit dat hij zeker een moord gepleegd zou hebben als ik hem niet had geplaatst.”

Van Wymersch pleit voor begrip voor jonge daders. “Ik zag kinderen van nauwelijks zes jaar oud die met hun broertjes en zusjes alleen op school moesten zien te geraken, of honger hadden, omdat hun moeder lam van de medicatie in bed ligt. Niemand wil op zijn twaalfde een bank overvallen.”

Je moet niets verkeerd doen om toch slachtoffer te worden. Krijg dat maar eens uitgelegd

Het recente nieuws rond de moord op de 23-jarige Julie Van Espen kwam ook bij Van Wymersch sterk binnen. “De identificatie is groot, het had ieder van ons kunnen zijn. Een week daarvoor kwam een jongetje uit een asielcentrum om het leven. Daar kwamen we dan weer niet voor op straat.”

Ook al had Van Wymersch niets met de zaak Van Espen te maken, toch voelt ze er zich als radertje in de magistratuur mee verantwoordelijk voor. “Op dat moment is iedereen met een toga een vertegenwoordiger van justitie in ons land. Ik vind het dan ook terecht dat de publieke opinie ons daarop wijst. Mijn mensen en ik zijn onmiddellijk gaan onderzoeken of zoiets ook in ons arrondissement kan gebeuren. En of we concrete maatregelen kunnen nemen om dat te vermijden.”

Buitenkomen

Van Wymersch heeft zelf ook kinderen, die enthousiast naar het Karrewiet-nieuws kijken. “Mijn dochter vroeg me wat Julie verkeerd gedaan heeft. Waarop mijn zoon antwoordde: ‘de goeie winnen niet altijd’. Dan bots je als ouder op de grenzen van de uitleg die je kan geven. Want je moet niets verkeerd doen om toch slachtoffer te worden.”

“Maar je wil ze natuurlijk zeker niet bang maken. We moeten met z’n allen blijven buitenkomen. En elkaar daar bij blijven beschermen.”

Lees ook