“Mijn zoon van 16 doet aan voordrinken wanneer hij uitgaat”

1 maart 2018
Zangeres Barbara Dex heeft twee puberende zonen in huis van 13 en 16 jaar. Twee fantastische jongens volgens Barbara, maar ze maakt zich wel af en toe wat zorgen wanneer de oudste uitgaat met zijn vrienden. Voor ze naar de fuif vertrekken, wordt er aan 'voordrinken' gedaan.

De oudste zoon van Barbara Dex is 16 jaar en zet graag eens een stapje in de wereld met zijn vrienden. Om de kosten te drukken op een fuif, doen ze aan ‘voordrinken’. Ze gaan dan een bak bier kopen en drinken bij vrienden thuis al aardig wat voor ze uitgaan. Meestal gaat het om pintjes, maar soms komt er ook sterke drank aan te pas.

En dan nog thuis geraken

Als er stevig gedronken wordt, moeten de feestvierders daarna nog veilig thuis geraken natuurlijk. Daar maakt Barbara zich wel eens zorgen over. “Ze moeten dan nog met de fiets terug, dat is beangstigend,” zegt ze. Maar Barbara weet dat haar zoon kan rekenen op zijn vrienden als dat nodig is. “Wanneer we merkten dat de oudste gedronken had, wisten we ook dat zijn maten ervoor hadden gezorgd dat hij veilig thuis geraakte,” vertelt Barbara. 

Op fuiven verkopen ze nu shotjes jenever en Jägermeister.

Barbara vertelt dat ze vroeger ook wel eens een pintje dronk, maar nooit sterke drank. “Nu verkopen ze op fuiven shotjes jenever of Jägermeister,” weet Barbara van haar zoon. Bij Barbara thuis zijn er duidelijke afspraken. “Als we merken dat ze iets doen dat niet door de beugel kan, dan krijgen ze huisarrest,” vertelt ze.

Ga maar naar het wassalon om je lakens te wassen.

Barbara stond ’s morgens al voor onaangename verrassingen. Zo vond ze al eens vuile lakens in het bed van haar zoon de ochtend nadat hij was uitgegaan. Op zondagmiddag stuurde Barbara hem naar het wassalon om zelf zijn lakens te gaan wassen. Dat mocht hij bovendien van zijn eigen rekening betalen. 

We belden in De bende van Annemie met Margo en Thomas*, twee jongeren die bereid waren om te vertellen waarom het zo fijn is om te drinken. Luister hieronder naar hun ervaringen met uitgaan en alcohol.

*De naam werd gewijzigd 

Lees ook

Lijst van artikels