“Mijn zus was de allereerste zangeres van The Scabs”

3 december 2019
Luc Janssen heeft een bijzondere band met The Scabs. Zijn zus was ooit nog het lief van Guy Swinnen en zijn zoon speelde mee in de videoclip van ‘Matchbox car’. Maar zijn favoriete nummer van The Scabs? Dat is ‘So Called Friends’.

Op zaterdag 7 december kan je luisteren naar de Belpop 100: de 100 beste Belgische nummers aller tijden. Voor het zover is stelt Luc Janssen – de stem van de Belpop-documentaires op Canvas - zijn favoriete Belgische nummers voor bij Ayco Duyster

“Guy Swinnen kwam vroeger bij ons over de vloer, mijn zus was in de middelbare school zijn lief” blikt Janssen terug. In die tijd zag hij er nog uit als “een oerpunker uit Diest”: “Guy had in de lokale dierenshop in Diest een hondenketting gekocht en droeg die rond zijn hals. Hij had zijn jeansbroek verscheurd en met veiligheidsspelden weer aan elkaar gezet.”

En die punker maakte dus ook muziek. Zelfs heel kort samen met de zus van Janssen. “Ze was de allereerste zangeres van The Scabs. Ze heeft maar één keer gezongen, en daarna nooit meer, en dat is maar goed ook.”

Daarna werd de zus de manager van de groep, en op een zaterdagmorgen kwamen ze samen bij Luc over de vloer met een doosje met 200 singles in. “Guy was vooral fier omdat hij het hoesje zelf had ontworpen, en had gedrukt, want hij werkte toen in een drukkerij.”

"Ik voelde meteen: dit is heel bijzonder"

Janssen: “Ik legde het plaatje op de platenspeler, en vond het zó goed. En dat terwijl ik in die tijd naar niks anders dan Ierse punkbands en de grootste herrie van over de grote plas luisterde. Maar ik voelde meteen: dit is heel bijzonder. En het nummer is altijd heel bijzonder gebleven.”

(lees verder onder ‘So Called Friends’ van The Scabs)

“De band met The Scabs is alleen maar groter geworden. Op de hoes van ‘For All The Wolf Calls’, hun eerste LP - staan twee van mijn kinderen – Jasper en Eppo – en de hond van mijn zus zegt Janssen. “Eigenlijk is dat geen goede plaat: de hoes is beter dan de plaat.”

(lees verder onder de foto)

Jasper en Eppo Janssen op de hoes van 'For All The Wolf Calls'
Jasper en Eppo Janssen op de hoes van 'For All The Wolf Calls'

En dat is nog niet alles: toen zoon Eppo een jaar of vijf à zes was, speelde hij mee in de clip van ‘Matchbox Car'.

“Het is zo mooi om dat nu terug te zien.”

(lees verder onder de videoclip van 'Matchbox Car')

Beluister het gesprek van Luc Janssen bij Ayco:

Lees ook: