Mijnheer de postbode, heb jij voor mij geen brief?

22 januari 2019
BPost heeft plannen om het aantal rode brievenbussen terug te brengen van 13.000 tot 10.000. Het aantal brieven dat mensen schrijven, zou met 60 procent gedaald zijn sinds 2004. Uit een kwart van de bussen haalt de postbode nog hoogstens zes brieven per dag op, zegt BPost. Nochtans, een brief krijgen, dat is en blijft speciaal. Iemand die de moeite heeft gedaan om volzinnen voor je neer te schrijven, en gedachten te ontwikkelen die langer zijn dan een whatsapp of sms-bericht.

Een hotel in Volendam in Nederland was jarenlang in de ban van een briefschrijver die wekelijks dezelfde brief verstuurde vanuit Japan. Journalist Lex Boon (Het Parool) startte een zoektocht naar de identiteit van de mysterieuze afzender “Mr. Kaor”. De zoektocht maakte in Nederland heel wat reacties los.

Journalist Stijn Tormans ziet de teloorgang van “de brief” met lede ogen aan. Hij schreef een brief naar de CEO van BPost én kreeg antwoord. Hij doet zijn verhaal aan reporter Max Vryens.

In zijn brieven geeft de gewiekste strateeg Napoleon zich ook bloot als een tot over zijn oren verliefde en onzekere echtgenoot of minnaar. Wat vertellen zijn brieven – die vaak literaire pareltjes zijn - nóg over de dictatoriale staatsman? Een gesprek met Johan Op de Beeck die tal van boeken schreef over Napoleon.

We zijn half januari maar hier en daar wordt er vast nog een late nieuwjaarsbrief voorgelezen aan peter- of meterlief. Is die nieuwjaarsbrief een typisch Vlaams fenomeen? Wat is de historiek van die brieven? We vragen het aan Marc Jacobs van FARO.

Agnes Steenssens is al jarenlang een fervent briefschrijfster naar gevangenen die in death-row wachten op de uitvoering van hun doodstraf. Waarom doet ze dat? Een reportage van Ward Bogaert.

Heel wat muzikanten hebben nummers die “gezongen brieven” zijn. Vincent Byloo laat de mooiste toongezette brieven de revue passeren.

Lees ook: