Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Twee derde van chauffeurs De Lijn rijdt niet door vakbondsactie

vr 9 okt. - 4:45

Door een vakbondsactie bij de Lijn rijden er vandaag minder bussen en trams. De drie vakbonden protesteren tegen een mogelijke reorganisatie bij een deel van de vervoersmaatschappij, onder meer bij de belbuscentrale en in het leerlingenvervoer. In alle Vlaamse provincies is er hinder, vooral in de steden en op de tramnetten.
Lijnbus

De 24 urenstaking begon vanochtend om 5 uur. "Volgens een eerste voorzichtige vaststelling lijkt het erop dat een derde van de chauffeurs aan het werk is, de onderaannemers van De Lijn nemen niet deel aan de staking", zegt De Lijn-woordvoerder Karen Van der Sype. "De meeste hinder doet zich op dit moment voor op de stadsnetten en op de tramnetten, in alle Vlaamse provincies." De hinder zal nog de hele dag duren en ook de nachtnetten kunnen problemen ondervinden door de staking.

"We vermoeden dat de hinder overdag voelbaar zal zijn op de stadsnetten en wat minder op het platteland, omdat we daar vaker met verpachte lijnen werken", aldus nog Van der Sype. Verpachte lijnen worden bediend door busbedrijven die met eigen personeel ritten voor De Lijn uitvoeren.

Ook bij de belbuscentrale is er hinder. De centrale is telefonisch niet bereikbaar, digitaal reserveren kan wel. Hou er echter rekening mee dat sommige belbusritten sowieso niet gereden zullen worden. De speciale autobussen die sinds maandag de drukke lijnen naar de scholen versterken, zullen dan weer wel rijden.

Ook de meeste Lijnwinkels blijven dicht, maar – en dat is onder voorbehoud – de winkels in onder meer Ieper, Turnhout, Sint-Truiden, Tervuren, Ieper, Kortrijk en Oostende zouden wel klanten kunnen ontvangen.

Onzekere toekomst voor 50-plussers

De aanleiding voor de staking is een mogelijke reorganisatie bij onder meer de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, waardoor 50 medewerkers hun baan bij De Lijn dreigen te verliezen.

De belbuscentrale, waar de boekingen van ritten terechtkomen, en het leerlingenvervoer worden namelijk op termijn uitbesteed aan een nieuwe, Vlaamse mobiliteitscentrale. Volgens De Lijn zullen de betrokken medewerkers wellicht kunnen overstappen met dezelfde loon- en arbeidsvoorwaaarden als bij De Lijn, maar harde garanties zijn er niet.

De vakbonden eisen dat de werknemers bij De Lijn aan de slag kunnen blijven, want het gaat vooral om 50-plussers met een lange staat van dienst.

Luister naar Rita Coeck, vakbondssecretaris voor ACOD:

Luister naar een reactie van Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet