Minder inschrijvingen voor lerarenopleidingen, maar "geen terugval"

8 september 2017
Uit een steekproef van VRT NWS blijkt dat zowel voor kleuter-, lager en secundair onderwijs het aantal inschrijvingen dalen, maar van het voorspelde "drama" lijkt geen sprake. Verschillende directeurs van hogescholen vermoeden dat de verplichte instapproef iets te maken heeft met de daling.

Vrtnws belde zeven hogescholen verspreid over heel Vlaanderen die een opleiding voor kleuter-, lager en secundair onderwijs aanbieden. Bij de jongeren die zich voor het eerst in een hogeschool inschrijven zien we dat alle leraarsopleidingen erop achteruitgaan.

Het aantal studenten kleuteronderwijs daalt -volgens onze gegevens- met gemiddeld 10 procent, voor het secundair onderwijs met gemiddeld 12 procent en voor het lager onderwijs met gemiddeld 13 procent.

Enkele weken geleden klonk het nog dat het een drama zou kunnen zijn, maar de cijfers blijken al bij al nog mee te vallen. "Een terugval van het studiegebied, zoals sommigen voorspelden, dat is het niet", zegt Joris Hindrycx, algemeen directeur van hogeschool Vives in Kortrijk. "Er is wel de neiging tot later inschrijven, veel studenten hebben het wat uitgesteld of er wat langer over nagedacht, op basis allicht van de instapproef."

Afgeschrikt door de instapproef?

Hindryckx en nog verschillende andere directeurs wijzen in de richting van de instapproef als een mogelijke verklaring voor de daling van het aantal studenten in de lerarenopleidingen. Die niet-bindende proef moest dit jaar voor het eerst worden afgelegd. Bedoeling is om na te gaan of de kandidaat-leerkrachten een goed beeld krijgen of ze voldoende voorbereid zijn voor de studie, dan wel of ze nog een aantal vakken moeten bijwerken.

Wellicht zijn sommige jongeren afgeschrikt door de instapproef. "Ik vermoed dat een aantal studenten gewoon afgehaakt zijn en een andere richting gekozen hebben", zegt directeur Joris Hindryckx van Vives. Dat denkt ook Veerle Hendricx, algemeen directeur van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.

De proef bleek ondanks alle communicatie ook niet zo bekend bij alle studenten, zodat sommigen pas bij hun inschrijvingen te horen kregen dat ze eerst nog een proef moesten afleggen. De Karel de Grote Hogeschool organiseert collectieve instapproeven. "Zo kunnen we ze ondersteunen en begeleiden en de resultaten onmiddellijk met hen bespreken. Zo proberen we de drempel te verlagen", zegt Veerle Hendrickx.

Omdat sommige (kandidaat-)studenten de proef nog moeten afleggen, zouden de definitieve inschrijvingscijfers de volgende weken nog wat kunnen stijgen.

Bron: vrtnws.be