Minder kinderen met down geboren: "Een verarming van de mensheid"

2 november 2017
Er worden steeds minder kinderen met het syndroom van Down geboren. In 2016 nog 31 kindjes. En dat is 30% minder dan het jaar er voor. Voor orthopedagoog en auteur van het boek 'Maak me niet down' Karel De Corte is dat een bedenkelijke evolutie.

Sinds kort wordt de NIPT-test terugbetaald. Met die test kunnen ouders nagaan of hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft of niet. "Daardoor worden er minder kinderen met Down geboren. En dat aantal zal waarschijnlijk nog dalen." zegt orthopedagoog Karel De Corte.

"De wetenschap gaat er op vooruit, waardoor 'de abnormaliteit' steeds smaller begint te worden. Algemeen gesteld zou ik zeggen dat het een verarming is van de mensheid. Mensen met down zijn heel boeiende mensen, die ook een heel hoge levenskwaliteit kunnen hebben." De Corte is dus niet éénduidig positief over deze evolutie. Anderzijds is het volgens hem wel ieders goed recht om te weten of je kind met het downsyndroom geboren zal worden.

"Het wordt erg moeilijk om er als ouder voor te kiezen een kind met downsyndroom een kans op leven te gunnen. De negatieve druk zal groot worden." zegt De Corte. "In het algemeen mag de tolerantie tegenover wat afwijkend is wel wat hoger worden."