Traag? Dan met S-plaat graag!

2 juni 2017
Moeten tragere chauffeurs herkenbaar zijn op de weg? Wel als het afhangt van luisteraar Peter Coopman. Hij pleitte ervoor in de minuut.
Minder oudjes op de weg!

"Een blauwe "S" voor wie wat trager wilt rijden zou de weg een pak veiliger maken."

Het verkeer wordt alsmaar drukker. Elke chauffeur moet er zich aan aanpassen. De meeste onder ons zijn reeds ervaren, een andere groep is het nog aan het leren. Maar er is ook een groep automobilisten die het wat trager willen of moeten doen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan bejaarden of chauffeurs met een bepaalde beperking.

De leerlingen herkennen we aan het L-teken of de “blauwe L” zoals we zeggen. De groep “tragere chauffeurs” daarentegen, als ik dat zo mag formuleren, kunnen we echter niet meteen herkennen. Daarom zou het niet misstaan dat deze zich ook herkenbaar zouden maken, bijvoorbeeld, door een blauwe 'S'. De 'S' van special, of senior.

We moeten hier natuurlijk geen leeftijdsgrens op gaan plakken, om de eenvoudige reden dat er tussen de senioren ook nog veel goede chauffeurs zitten, maar een dokter zou dit wel kunnen voorschrijven.

Mijn idee is puur dat we elkaar hiermee kunnen helpen. Het zou iets veiliger zijn en wat respect voor elkaar in het verkeer kan geen kwaad, want wij zijn morgen ook oud en zullen ook nog eens buiten willen komen met de wagen, zolang het gaat.

Radio 1 Select