Minder roken heeft weinig effect

25 januari 2018
Wil je minder kans op hart- en longziektes? Dan stop je maar best volledig met roken. Minderen heeft immers weinig effect.

Al rook je maar 1 sigaret per dag, dan is de kans op hartproblemen nog altijd de helft hoger dan bij iemand die nooit gerookt heeft. Dat blijkt uit Britse studies.

Dit beaamt ook Bihiyga Salhi, tabakoloog aan de Universiteit van Gent, in Nieuwe Feiten. “Het is goed dat je minder gaat roken. Maar het verhoogd risico op bepaalde ziektes zal wel dalen, maar niet verdwijnen.”

Uiteraard moedigt ze minderen aan: “Als je minder gaat roken is er sowieso een harm reduction. Men ervaart significant een daling van symptomen als men meer dan 85% van het aantal sigaretten zal minderen” zegt ze. “Bepaalde patiënten zullen minder kortademig zijn bijvoorbeeld.” Maar een onschadelijk aantal sigaretten per dag bestaat niet. Want er heerst geen zekerheid dat er een effect is op het risico op bepaalde ziektes.

“Bij hartziekten is er geen lineair verband tussen het aantal sigaretten dat men rookt en de kans op een hartinfarct of een beroerte” vervolgt ze. “Men moet 1 jaar volledig gestopt zijn, en dan pas zal er 50% minder kans optreden." Meer nog:

Pas als je volledig gestopt bent, kan je een omkeer creëren voor verschillende aandoeningen. 

Beluister het integrale interview:

Lees ook: