Minder telewerk dan tijdens de lockdown: "Werknemers missen de dynamiek van de werkvloer"

6 oktober 2020
© Green Chameleon (Unsplash)
Belgen doen sinds juni de helft minder telewerk dan tijdens de lockdown. Dat zegt het HR-dienstenbedrijf SD Worx op basis van steekproeven. Nochtans wordt telewerk nog altijd sterk aangemoedigd.

Vanuit de overheid wordt weer 'sterk' aanbevolen om thuis te werken. Ook viroloog Marc Van Ranst deed dit weekend op Twitter nog een oproep aan bedrijven om zoveel mogelijk te blijven thuiswerken.

(lees verder onder de tweet)

Maar wordt er in de praktijk wel nog thuis gewerkt? Want het lijkt erop dat steeds meer mensen toch liever weer naar kantoor gaan. Als we naar de files kijken, dan lijken we met z'n allen weer massaal in de auto te zitten naar het werk.

HR-dienstenbedrijf SD Worx heeft het onderzocht op basis van steekproeven. En wat blijkt? Belgen doen sinds juni de helft minder telewerk dan tijdens de lockdown.

"Thuiswerk is gepiekt in de periode van eind maart tot half mei. Vanaf juni zien we een duidelijke terugval", aldus Isabelle Cornelis van SD Worx in 'De Ochtend'. Sinds juni is het thuiswerk stabiel gebleven. Werknemers missen de dynamiek op de werkvloer, dus moesten bedrijven op zoek naar een balans tussen thuiswerk en voldoende tijd op kantoor, klinkt het.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder bij UNIZO, relativeert de uitspraak dat telewerk is teruggevallen. "Mensen vergeten snel, maar de periode maart tot mei is de periode van de lockdown", aldus Van Assche. Alleen de essentiële bedrijven mochten toen blijven doorwerken. Voor anderen was het echt verplicht om zoveel mogelijk thuis te werken. Vanaf juni is de economie heropgestart en sindsdien zijn de cijfers stabiel gebleven, licht Van Assche toe. "Ik durf niet te zeggen dat het telewerk afgenomen is. Het telewerk is ontdekt."

Zowel Cornelis als Van Assche wijzen op het feit dat bedrijven enorm hebben geïnvesteerd in veiligheid. Werknemers voelen zich daardoor ook veiliger om weer naar kantoor te gaan. Er hangen ook heel wat kosten vast aan thuiswerk. Over de verdeling van die kosten tussen werknemer en werkgever spreekt Van Assche over een opdracht voor de sociale partners om daar een wettelijk kader rond te creëren.

Beluister het gesprek met Isabelle Cornelis (SD Worx) en Danny Van Assche (UNIZO) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: