"Minder volk, maar wel heel gezellige Gentse Feesten"

29 juli 2019
De Vlasmarkt in Gent (Foto: Belga)
De Gentse Feesten stonden bijna volledig in het teken van de hittegolf, met afgelopen donderdag de warmste dag ooit in ons land. “We hebben beduidend minder bezoekers gehad op de hittedagen, ook op de regendag nadien was er minder volk.”, zegt Annelies Storms (SP.A), schepen van Feesten in Gent.

“Maar dat heeft er niet voor gezorgd dat we geen goede Gentse Feesten achter de rug hebben. Het ware aangename, gezellige feesten waar mensen plaats hadden om rond te lopen en naar concert te kijken.”

“Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoeveel bezoekers er precies naar de Gentse Feesten gekomen zijn. Gisteren stond te teller op 875.000, maar het bezoekersaantal op zich is geen fetisj voor stadsbestuur. Belangrijk is dat het om goede feesten gaat, waar mensen graag naartoe komen en waar er voor iedereen iets te beleven is.”

Vorig jaar hadden de Gentse Feesten ruim een miljoen bezoekers. Dit jaar waren het er een pak minder. Komen de organisatoren in financiële problemen? Annelies Storms: “De meeste organisatoren erkennen dat er minder bezoekers waren, maar ze zeggen mij dat het niet om dramatische cijfers gaat.”

Vooral avond- en nachtfeesten

“Vooral voor de organisatoren van namiddagvoorstellingen zal het wat moeilijker zijn. De hitte heeft ervoor gezorgd dat het avond- en nachtfeesten waren.”

Er kwam dit jaar ook wat kritiek op het programma van de Feesten: grote pleinen zouden te veel achteroverleunen en te weinig creatief programmeren. “Die discussie is al een paar jaar aan de gang”, zegt Storms. “In het najaar ga ik samenzitten met de organisatoren om na te denken waar het naartoe moet met de Gentse Feesten.”

“Veel organisatoren werken al jaren mee en dat is een goede zaak, want ze hebben veel ervaring. Maar we willen ook ruimte bieden aan jonge organisatoren.”

“De feesten bieden nog altijd ruimte aan rebellie, dingen met een hoek af. Dat is voor mij belangrijk: de Feesten moeten er zijn voor iedereen, met een divers aanbod, ongeacht de voorkeuren van mensen.”

“We moeten mee evolueren met de maatschappij, met de uitdagingen in de samenleving. Na elke editie is er werk op de plank.”

Beluister het gesprek:

Lees ook: