Minderjarigen hele nacht en ochtend vastgehouden na lockdownfeest: "Nachtelijke opsluiting zou ultimatum moeten zijn"

16 februari 2021
© Philip Lange / Shutterstock.com
In Kapellen zijn zaterdagavond 7 minderjarigen betrapt op een lockdownfeestje. Ze werden pas in de loop van zondag weer vrijgelaten nadat ze heel de nacht verhoord werden door agenten van Politiezone Noord en nadien nog naar Antwerpen moesten om meteen voor de jeugdrechter te verschijnen. De ouders van de jongeren hadden heel wat kritiek op die aanpak. "Dit kan een enorm traumatische ervaring geweest zijn", vertelt advocaat Joris Van Cauter.

De jongeren, 14 en 15 jaar oud, kregen van de jeugdrechter één maand huisarrest en werkstraffen van 20 tot 40 uur. De ouders, een deel van hen was op voorhand op de hoogte van de plannen van de jongeren, vinden vooral de lange nacht op het politiebureau en de urenlange opsluiting in Antwerpen te verregaand voor de feiten. "Sommige mensen komen zo'n nachten in cel nooit te boven", vertelt advocaat Joris Van Cauter. "Een nachtelijke opsluiting van een minderjarige behoort een ultimum remedium te zijn."

"Je kan een aantal vragen stellen rond de maatregelen van de politie. Vooraleer je tot zo’n drastische maatregel overgaat, moeten de feiten toch erg ernstig geweest zijn. Was het bijvoorbeeld geen mogelijkheid om de bijeenkomst stil te leggen en de jongeren naar huis te sturen met consigne om volgende ochtend voor de jeugdrechter te verschijnen? Wat is de verantwoording om de jongeren toch in hechtenis te nemen? Hebben de jongeren toegang gekregen tot een advocaat? Begrijp me niet verkeerd, sancties zijn enorm belangrijk. Ze zijn het sluitstuk van de maatregelen. De vraag is eerder hoe zwaar die sanctionering moet zijn. We mogen niet vergeten dat doorgangscellen niet vrijgehouden zijn voor minderjarigen. De jongeren kunnen met alles en iedereen geconfronteerd worden, wat niet comfortabel is", aldus Van Cauter.

Beluister het gesprek met advocaat Joris Van Cauter in 'De Ochtend': 

Ook Joachim Coens, voorzitter van CD&V, vond de maatregel niet in proportie met de overtreding van de minderjarigen. "Het is belangrijk dat zowel de wetgever als de handhaver het gezond verstand niet verliezen. Sancties zijn nodig om de maatregelen te kunnen handhaven, maar ze moeten steeds in proportie blijven."

Beluister het gesprek met Joachim Coens in 'De Ochtend': 

Lees ook: