Mingus, 40 jaar later

11 januari 2019
Charles Mingus
Een monument van de moderne jazz was hij. En is hij. Charles Mingus, de meest genoemde en geroemde bassist uit de geschiedenis van de zwarte Amerikaanse muziek. En vooral ook de meest gespeelde bassist, want Mingus was naast contrabassist ook bandleader, componist en arrangeur.

Charles Mingus werd geboren in april 1922 in Nogales in de staat Arizona. Zijn pa was een sergeant in het Amerikaanse leger, maar Mingus groeide op in het strenge religieuze huisgezin van zijn moeder en haar nieuwe partner in de Watts-regio van Los Angeles.

Opgeteld waren zijn roots Afro-Amerikaans, Chinees, Duits en native American, en dat op zich speelde zijn hele leven lang door zijn hoofd, in die mate dat Mingus tegen het einde van zijn leven (januari 1979) zijn zoon meegaf dat hij géén kleur had, en dat kleur geen belang heeft. Om maar te zeggen dat het Charles Mingus altijd om méér te doen was dan de muziek alleen.

Hoe dan ook, in zijn muziek zat veel kleur en veel variatie. Noemen we Mingus een pionier van de moderne jazz? Best, maar dan moeten we natuurlijk beseffen dat zijn muziek net zo blues is, gospel, bebop, free jazz, en third stream, het samengaan van jazz en orchestrale klassieke muziek. 

Een wereld op zich dus, waarin de bassist met een ware doodsverachting het ene na het andere album maakte (in zijn meeste productieve periode einde jaren 1950 tot het einde van de jaren 1960 a rato van meerdere albums per jaar) en waarin hij net zoals zijn grote voorbeeld Duke Ellington de grootsten uit de jazz rondom zich verzamelde en samenbracht in allerhande formaties, van klein naar groot, van kleine combo's tot heuse big bands. 

Met een paar bassisten zoeken we uit wat Charles Mingus zo bijzonder en zo herkenbaar maakt.

Contrabassist Christophe Devisscher (Kristen Cornwell trio, Christophe Devisscher Quartet) 

Contrabassiste Anneleen Boehme (LABtrio)

Contrabassist Sal La Rocca (Philip Catherine, Toots Thielemans, Dani Klein .. )

Bassiste Yannick Peeters (Ewout Pierreux trio, Eve Beuvens trio, Steven Delannoye)

Contrabassist Nicolas Rombouts (Guido Belcanto, Dez Mona, Matt Watts .. )