Minister Demir erkent fouten bij opvolging PFOS-lozingen 3M: "Dit is niet hoe inspectiediensten moeten samenwerken"

8 juli 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erkent dat de verschillende Vlaamse inspectiediensten niet goed hebben samengewerkt in het dossier van 3M. Ze reageert zo op het nieuws dat het chemiebedrijf jarenlang te grote hoeveelheden PFOS in de Schelde kon lozen, zonder dat de overheid optrad daartegen.

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht heeft de voorbije jaren herhaaldelijk te grote hoeveelheden PFOS in de Schelde geloosd, afkomstig uit het vervuilde bodemwater. En het overschreed daarbij ook de maximumnormen opgelegd in de omgevingsvergunning. De overheid wist dat, verschillende metingen toonden dat aan. Maar jarenlang werd er niet opgetreden, onder meer omdat de verschillende diensten -OVAM, VMM, de milieu-inspectie van de Vlaamse overheid - amper informatie met elkaar deelden.

"Dat is schrikken, ja, uiteraard is dat is niet hoe Vlaamse inspectiediensten moeten werken", reageert minister Zuhal Demir in 'De Ochtend'. " Ik heb begrepen dat VMM, OVAM en de verschillende diensten daar wel mee bezig waren, maar dat ze niet van elkaar op de hoogte waren."

"Inspectiediensten werken teveel naast elkaar. Men moet op de hoogte zijn van elkaar. Want nu is het te zot voor woorden, dat krijg je niet uitgelegd. Daarom dat we nu werk maken van één Vlaams sanctieregister, zodat de diensten van elkaar weten wat er al is gebeurd en welke sanctie al is opgelegd."

Demir zegt voorts dat de samenwerking tussen de verschillende diensten ook onderzocht zullen worden door de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement.

"Dramatisch dat parket 3M niet heeft vervolgd"

Maar Demir is ook kritisch voor het gerecht. Want toen er in 2019 wel een proces-verbaal werd opgesteld voor een milieuovertreding van 3M, besloot het parket van Antwerpen om niet over te gaan tot vervolging. "Dramatisch", aldus Demir.

"We zien dat ook bij andere milieumisdrijven. Dat valt natuurlijk erg te betreuren en ik ga het belang van vervolging van milieumisdrijven dan ook aankaarten tijdens de Interministeriële Conferentie met de federale regering later vandaag."

De bevoegde minister in die periode was vooral Joke Schauvliege, die tussen 2009 en 2019 op Leefmilieu zat. Zij reageert kort. "Als dat zo is, zal de onderzoekscommissie dat moeten uitklaren. In ieder geval werkt de milieu-inspectie totaal onafhankelijk."

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: