Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Minister Demir (N-VA) haalt fors uit naar 3M-toplui: "Ik heb het gevoel dat men dingen achterhoudt"

za 4 sep. - 8:24

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt zich luidop af of het Amerikaanse chemiebedrijf 3M dingen verzwijgt over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Gisteren werden enkele toplui van 3M in de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement aan de tand gevoeld. Maar dat was een maat voor niks, zag ook Demir, die spreekt van "non-antwoorden".
Zuhal Demir

Een hele waslijst aan vragen hadden de Vlaamse parlementsleden gisteren voorbereid in de onderzoekscommissie over de PFOS-vervuiling in en rond de site van 3M in Zwijndrecht. Die konden ze voorschotelen aan enkele toplui van het Amerikaanse energiebedrijf. Maar dat werd een sof, tot grote frustratie van de volksvertegenwoordigers.

"Ik vind het toch wel hallucinant dat een bedrijf dat hier al járen zit geen enkel antwoord geeft aan een onderzoekscommissie van het parlement, die heel veel vragen heeft. Ik had die vragen ook al maanden, want ik ben vandaag nog altijd in gesprek met 3M om tot antwoorden te komen. Maar ik stel eigenlijk hetzelfde vast als de parlementsleden. Als je dan ziet wat voor non-antwoorden men daar geeft: dat geeft mij wel enorm het gevoel dat men dingen achterhoudt."

Straffe taal voor een bevoegde minister, maar het zit haar dan ook hoog. "Wij zijn daar ook met handhavers naartoe gegaan omdat ook wij geen informatie kregen over bepaalde stoffen. Ik vind transparantie heel belangrijk voor een dergelijk bedrijf. Als je dan met problemen zit die al jaren aanslepen en je wordt uitgenodigd op een onderzoekcommissie, dan moeten er wel antwoorden komen. En als je geen antwoorden geeft, vraag ik me af: waarom verzwijgt men dingen? Waarom wil men bepaalde dingen niet zeggen? Vandaar dat wij nog helemaal niet klaar zijn met 3M."

Volgens Demir kan de Vlaamse onderzoekcommissie nog verder gaan en onder meer documenten opvorderen, als de nodige antwoorden niet zouden komen.

Wat met de gascentrales?

In het interview sprak Demir ook over het energiebeleid in ons land en met name over het dossier van de kernuitstap en de gascentrales. De bouw van die gascentrales zou het voor de federale regering mogelijk moeten maken om de kerncentrales in ons land te sluiten. Maar voor de aflevering van de vergunningen is Vlaanderen - en dus Demir zelf - bevoegd. Zij en haar partij zijn koele minnaars van een volledige kernuitstap.

Over de vergunning van de gascentrale van Dilsem-Stokkem zal al over twee weken beslist worden

Op haar bureau liggen nu dossiers van 4 gascentrales, waarover ze dit najaar moet oordelen. In principe heeft ze tot half december de tijd om dat te doen, maar Demir belooft snel duidelijkheid. "Ik wil niet talmen. Ik heb aan alle instanties die advies geven het signaal gegeven dat ik snel wil gaan: is het ja of nee. Over het eerste dossier, dat van de gascentrale van Dilsem-Stokkem, zal al over twee weken beslist worden."

Demir laat niet expliciet in haar kaarten kijken, maar benadrukt wel dat het moeilijk is om klimaatneutraal te worden als je gascentrales bouwt die wel meer CO2 uitstoten. "En we hebben ook een stikstofarrest, een veel strenger kader, waar ook rekening mee gehouden zal worden."

"Energiebeleid is 'kut'"

"We hebben de luxe niet om een duurzame energiebron als een kerncentrale te sluiten", benadrukt ze nogmaals het partijstandpunt, "omdat we ook niet weten wat de toekomst zal geven over bevoorrading en betaalbaarheid van energie."

Volgens haar is het energiebeleid in België "kut" (sic). "Het loopt gewoon niet goed. Los van alle dogma's en partij-ideologie: laat ons eens op de resetknop drukken en kijken welk energiebeleid we nodig hebben. We moeten vertrekken van 3 principes: betaalbaarheid, voldoende energie en het effect op het milieu. Vanuit Vlaanderen investeren we enorm in windenergie, zonne-energie, in warmtenetten. Dat gaan we blijven doen. Maar daarnaast moeten we ook kijken wat we daarnaast moeten doen: gascentrales, kernenergie, ...? Dan moet je, los van elke partij-ideologie, kijken naar die 3 principes."

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bekijk het gesprek met Zuhal Demir hieronder: 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Je kan dit gesprek ook beluisteren via podcast:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet