Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Minister Demir (N-VA): "Nog meer uit energiefactuur schrappen zorgt niet voor daling, probleem is Europese CO2-politiek"

ma 17 jan. - 8:33

Nog meer kosten uit de energiefactuur schrappen kan, maar gaat niet voor een daling zorgen van die factuur. Dat heeft Vlaams minister voor Energie (N-VA) gezegd in 'De Ochtend". Ze reageert daarmee op de vingerwijzing van Groen-voorzitter Almaci die zei dat Vlaanderen nog heel wat uit de factuur kan halen. "Het probleem is de geopolitiek, en de doelbewuste CO2-politiek op Europees niveau", aldus Demir.
Zuhal Demir

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

In het dossier over de torenhoge energieprijzen en -facturen zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci gisteren dat het aan Vlaanderen is om nog zaken uit de energiefactuur te schrappen. Groen zit federaal mee aan de knoppen, maar Vlaams in de oppositie. "Wij hebben er al veel heffingen uitgehaald, de Vlaamse component is kleiner dan de federale", reageert minister Zuhal Demir (N-VA) daarop vanmorgen in 'De Ochtend'

"Maar we werken door, de oefening is nog niet af (...) Maar ook al halen we er nog dingen uit, de mensen gaan daar niets van voelen. Want het speelt zich af op het Europese niveau met de doelbewuste politiek rond CO2 (...) Men rekent daar kosten door omdat men denkt dat mensen dan gaan voor andere vormen van energie. Maar de portefeuille kan de snelheid waarmee men dit doet niet volgen. Ik ben voor een "green deal", maar het mag geen "green steal" worden. Demir kaatst op haar beurt de bal terug naar Almaci en federaal minister van Energie Khattabi (Ecolo) die op het Europese niveau druk zou kunnen zetten.

In realiteit zijn de hogere emissierechten maar verantwoordelijk voor een achtste van de prijsstijgingen. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap, een intergouvernementele organisatie waarvan ook ons land lid is. Het agentschap heeft het in een tweet over "misleidende beweringen".

Zuhal Demir (© VRT)

Zuhal Demir (© VRT)

Woekerwinsten op groene stroom

Vanmorgen schreef 'De Standaard' dat heel wat eigenaars van installaties die groene stroom produceren op dit moment forse winst kunnen maken, door de hoge energieprijzen. Want eigenaars van zonnepanelen die voor 2013 geled zijn, krijgen een vaste subsidie die los staat van de energieprijzen. En wie zijn overschot aan aan geproduceerde energie aan het net verkoopt, krijgt daar nu ook meer geld voor omdat energie nu veel kost.

Echt grote winsten gaat dat nu in de donkere wintermaanden niet opleveren, zegt CEO van zonnepaneelbedrijf Intellisol Herman Daniëls. Het zijn vooral windmolenparken, die ook subsidies krijgen, die winst kunnen maken. "Die zijn vooral in handen van de energieleveranciers zelf, maar ook soms van private investeerders. Die halen nu extra winsten binnen, maar er zijn ook tijden geweest dat ze moesten betalen om hun energie op het net te krijgen. Er zijn subsidies, die hangen af van wanneer de windmolens gezet zijn, en de regelegving toen. Vaak houdt die regelgeving rekening met de energieprijzen, waardoor de subsidies dan lager zijn."

Minister Demir erkent dat er een probleem is met de grote winsten en subsidies. "Ik ben al anderhalf jaar bezig met te kijken naar die oversubsidiëring voor wind- en zonne-energie. Maar het is gebetonneerd in regelgeving en als er iets aan wordt veranderd dan moet men eigenlijk ook een schadevergoeding betalen. Dus het moet juridisch ook staande blijven", aldus Demir.

 

Opnieuw commissie rond PFOS: "3M is hier "twee keer niks" komen zeggen"

In het gesprek in 'De Ochtend' blikte Demir ook vooruit naar de parlementaire onderzoekscommissie omtrent het PFOS-dossier. Die commissie komt straks opnieuw samen. Er passeren heel wat leden van vorige Vlaamse regeringen. Onder hen onder meer Joke Schauvliege die minister van leefmilieu was, Jo Vandeurzen als voormalig welzijnsminister, maar ook huidig minister Ben Weyts moet verschijnen, vanuit zijn vorige functie als minister van mobiliteit.

Volgens Demir zijn er in de commissie al belangrijke getuigenissen afgelegd, maar het werk is nog lang niet rond. "Bijvoorbeeld 3M zelf is geweest, maar die hebben "twee keer niks gezegd". Volgende week moet ikzelf verschijnen. Het werk is nog niet af. Daarna moet de commissie zich buigen over de vraag waar er gefaald is en waarom er geen alarmbellen zijn afgegaan. En uiteraard moeten er ook aanbevelingen komen", aldus Demir.

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet