Minister Demir (N-VA) zet door met stikstofmaatregelen: "Hard, maar we mogen landbouwers geen blaasjes wijsmaken"

13 juni 2022
Jonas Roosens
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat het geen optie is om de stikstofmaatregelen niet door te voeren, ook al zullen die de landbouw in Vlaanderen zwaar treffen. “Diegenen die zeggen dat het niet noodzakelijk is om de maatregelen uit te voeren, maken de mensen blaasjes wijs. Ik word er ook niet gelukkig van, maar het is iets dat moet gebeuren.”

De Vlaamse regering is duidelijk van plan om door te zetten met de plannen om de stikstofuitstoot in onze regio drastisch naar beneden te krijgen. Dat heeft minister van Omgeving Zuhal Demir nog eens duidelijk gezegd in het Radio 1-programma “De ochtend”.

Demir gaat vandaag samen met de Nederlandse minister van Stikstof Christianne van der Wal op werkbezoek naar de Kalmthoutse Heide en de haven van Vlissingen. Van der Wal kreeg het afgelopen weekend nog tientallen boeren op bezoek, die bij haar privéwoning hun ongenoegen over de stikstofmaatregelen kwamen uiten.

Maar, zo benadrukt minister Demir, het is heel belangrijk voor Vlaanderen dat ook Nederland doorzet met hun stikstofplannen zodat de stikstofuitstoot naar beneden gaat, “want ruim 40 procent van de stikstofneerslag komt vanuit Nederland”.

“Omgekeerd exporteren wij ook veel stikstof naar Nederland”, zo gaat Demir verder. “Dus is het belangrijk dat we goed overeenkomen met onze noorderburen.” Vandaar dus ook het werkbezoek van vandaag. “Het is de bedoeling om te leren van elkaar en vooral elkaar steunen in het doorzetten met de plannen om het probleem aan te pakken.”

Tijdbom

Demir omschrijft het stikstofprobleem als een “tikkende tijdbom” die nu eindelijk eens ontmijnd moet worden. “Diegenen die zeggen dat het niet noodzakelijk is om de maatregelen uit te voeren, maken de mensen blaasjes wijs (...) Ik denk dat het tijd is om alles uit te voeren”, zei Demir vanochtend vastberaden op Radio 1.

“Niemand wordt gelukkig van deze maatregelen, ook een minister niet. Maar je zit op die stoel om je verantwoordelijkheid op te nemen en ervoor te zorgen dat die tikkende tijdbom ontmijnd wordt en dat we in Vlaanderen de economie, de welvaart niet in het gedrang brengen.”

Vergunningen

“Het alternatief is veel erger,” zo waarschuwt Demir, “voor de landbouw, voor de economie en onze welvaart… Voor iedereen die bijvoorbeeld een woning wil bouwen. Dat zal dan niet meer mogelijk zijn.”

Demir verwijst daarvoor naar de grote vergunningenstop die er kwam door een uitspraak van de rechter in Nederland. “Ik wil het niet meemaken dat we in Vlaanderen naar een vergunningsstopscenario gaan.”

Een dergelijke vergunningenstop zou ook voor de landbouwers zelf verregaande gevolgen hebben, zo zegt Demir. “Daarom moeten we vandaag het probleem doordacht aanpakken.”

Demir belooft dat ze de boeren zal helpen om de overgang naar een duurzame landbouw in te zetten. Terwijl Nederland veel meer geld vrijmaakt dan Vlaanderen, maakt de Vlaamse minister zich sterk dat er met 3,6 miljard euro genoeg geld is om de Vlaamse boeren te ondersteunen.

En vooral, zo besluit Demir, “we doen het ook voor onze natuur: als we dit niet doen, zullen we ook heel veel natuur verliezen in Vlaanderen. De heide zal niet meer purper zijn, we zullen overal brandnetels zien. Dat is niet wat we willen.”

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'