Minister Demir over krokusakkoord: "Ik wil dat mijn kleinkinderen weten dat heide purper is"

23 februari 2022
© Adam Rhodes (Unsplash)
De Vlaamse regering is het eens geraakt over de aanpak van de stikstofuitstoot. Na lange onderhandelingen is de kogel door de kerk: tegen 2030 moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden. We moesten duidelijke keuzes maken om een vergunningsstop te vermijden, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Dat willen we niet, want dan mag je niks meer bouwen, geen woningen, geen ondernemingen, geen landbouwbedrijven… dat zou nefast zijn voor onze welvaart.”

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

“Ik wil dat mijn kinderen later weten dat heide bestaat en dat ze purper is.” Net daarom kon men niet wegkijken van het probleem, aldus Zuhal Demir. “Het waren geen fijne beslissingen, maar we hebben onze verantwoordelijkheid genomen, want je wil een rechtszeker kader.”

Correcte vergoeding

Een 60-tal bedrijven moet over 3 jaar sluiten. Hoe wordt hun vergoeding bepaald? "Die grootste uitstoters, noemen we in het vakjargon rode bedrijven.” Zij weten sinds 2015 dat ze in de gevarenzone verkeren, legt Demir uit. Hun vergoeding zal correct zijn, zegt ze stellig. “We houden rekening met hun inkomensverlies, de looptijd van hun vergunning, de economische toestand van het bedrijf …” Het gaat tenslotte over gezinnen die niet voor deze situatie kozen, zegt Demir. Het is goed dat de regering de knoop doorhakt en niet aanmoddert, vindt ze.

Het gaat tenslotte over gezinnen die niet voor deze situatie kozen

Pakket maatregelen 

116 veeteeltbedrijven bevinden zich in de oranje zone. Hen wordt een vrijwillige stopzetting aangeboden. “Indien ze intekenen, wat niet verplicht is, kunnen ook zij die vergoeding krijgen.” Demir benadrukt dat de uitstoot op meerdere fronten wordt aangepakt: “We streven naar een afbouw van de varkensstapel en een meststop. Het is een pakket aan maatregelen, dat samen met een streng vergunningskader wordt uitgevoerd.” Het stikstofbad is vol en moet dringend geledigd worden, aldus Demir. “Maar we zullen dit doen op een correcte, sociale manier.”

Het stikstofbad is vol en moet dringend geledigd worden

Zullen de maatregelen snel meetbaar zijn? “We starten dit jaar al met natuurherstel.” Dat is in bepaalde natuurgebieden, zoals de Kalmthoutse Heide, broodnodig zegt Demir. “Dat gaan we vrij snel zien.” Het krokusakkoord is een traject van lange adem: “Het eerste deel loopt tot 2030. In 2045 zou de natuur zich in een gunstige staat moeten bevinden.”

Ze sprak regelmatig met haar Nederlandse collega’s want “ook zij moeten inspanningen leveren.” “We werken goed samen, zeker in de grensstreken.” Demir wil het akkoord uitvoeren met wederzijds respect: “De landbouwers treft geen schuld. Maar de kwestie niet aanpakken, betekent een groter probleem.”

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: