Minister Diependaele wil overleg met verhuurders over huurpremies en -subsidies

18 februari 2021
© Radio 1
Zowel huurders als verhuurders zijn niet voldoende op de hoogte van de mogelijke steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid voor huurders met een laag inkomen. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil daarom in overleg gaan met immokantoren zodat het systeem van huursubsidies en -premies beter wordt benut. "Mensen kunnen zelf beroep doen op die premie, maar dat gebeurt te weinig", zegt minister Diependaele in een reactie op het reportageprogramma 'Pano'.

"'Pano' legt de vinger op de wonde, maar brengt geen nieuwe zaken naar boven", reageert minister Matthias Diependaele op de reportage over de wooncrisis. Het tekort aan goedkope huurwoningen is nog nooit zo groot geweest. Dat stelde ons reportageprogramma 'Pano' vast.

Voor mensen met een laag inkomen is het daardoor erg moeilijk om een geschikte woning te vinden. Het is vaak kiezen tussen een slechte of een te dure woning. Daarnaast zijn de wachtlijsten voor wie een sociale woning wil huren de afgelopen jaren nog sterk aangegroeid, tot wel drie jaar wachten.

Steun onderbenut

Voor wie moeite heeft om een woning te betalen of te lang moet wachten op een sociale woning bestaan er verschillende steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid, maar daarvan zijn te weinig mensen op de hoogte. "We vermoeden onder andere dat mensen die een brief over de steun krijgen denken dat het een factuur is en die weggooien", zegt minister Diependaele.

Rony, een van de mensen die door 'Pano' een jaar lang gevolgd werden, heeft recht op zo'n huursubsidie. Uit de reportage bleek dat ook verhuurders vaak te weinig op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is. Minister Diependaele wil daar iets aan doen: "We moeten ook met de immokantoren in overleg gaan om hen meer kennis te geven over huurpremies en -subsidies."

Lees verder onder het fragment over Rony in 'Pano':

Wachtlijsten

In Vlaanderen staan zo'n 150.000 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Het is jarenlang wachten voor kandidaat-huurders. Minister Diependaele merkt op dat de wachtlijsten mede aangegroeid zijn omdat de voorwaarden om sociaal te kunnen huren versoepeld zijn. Die wachtlijsten kunnen niet meteen opgevangen worden met nieuwe woningen, “bijbouwen doe je niet van de ene dag op de andere”, zegt Diependaele.

Groen: "Doekje voor het bloeden"

Oppositiepartij Groen stelt in een reactie op de 'Pano' een aantal oplossingen voor. “Wij willen dat de minister een huurpremie voorziet voor alle wachtenden op een sociale woning, en niet pas na 4 jaar wachten zoals dat vandaag het geval is. De huurpremie van minister Diependaele is vandaag slechts een doekje voor het bloeden.”

Ook het aantal woningen op de huurmarkt moet de minister verhogen. “Hij moet meer investeren in sociale woningen, maar dat doet de minister vandaag onvoldoende. De minister wil zelfs een plafond instellen om de bouw van sociale woningen te stremmen. Dat is onbegrijpelijk,” aldus Vlaams Parlementslid An Moerenhout.

Beluister het gesprek met Matthias Diependaele in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: