"Minister Schauvliege had bij haar aantreden meteen een rookverbod voor ziekenhuizen moeten fiksen"

29 augustus 2017
Het moet maar eens gedaan zijn met roken op ziekenhuiscampussen, zéker door het medisch personeel. Dat vindt acteur en auteur Guido Lauwaert. Hij kreeg vandaag een minuut zendtijd in Hautekiet.

"Iedereen is vrij om te roken. Wat mij echter stoort is het roken op de campus van een ziekenhuis."

"De directie van het mij zeer vertrouwde UZGent is zich bewust van het probleem. Het heeft rookpaviljoenen om de hoek van elke ingang laten plaatsen."

"Er is helaas iets dat me nog veel meer ergert dan een rookpaviljoen. Niet de patiënt die gekleed in een lelijke kamerjas en met blote onderbenen gepassioneerder zuigt aan een peuk dan hij ooit een geliefde kuste. Nee, het roken door personeelsleden zelf, in het bijzonder die met een groen pakje aan."

"Ik werd ooit toegesproken door een groene dokter over de gevaren van tabak. Een uur later stond hij lustig te roken in een gang. Iets wat ik Jan Hoet ook heb weten doen. Druk telefonerend stond hij half verdoken achter een plantenbak te roken. Na de derde sigaret viel een blad wegens rookvergiftiging op een schouder."

"Eigenlijk had minister van Milieu Joke Schauvliege al meteen bij haar aantreden een rookverbod voor ziekenhuizen moeten fiksen. Helaas, Joke Schauvliege heeft geen harde hand, geen stevige stem en geen ruggengraat. Initiatief moet er dus van haar niet verwacht worden. Misschien dit standpunt wel?"

Radio 1 Select