Minister Somers wil overleg met burgemeesters Boom en Rumst: "Als Pukkelpop kan, Tomorrowland ook"

18 juni 2021
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil op korte termijn in gesprek gaan met de burgemeesters van Boom en Rumst over Tomorrowland. Dat meldt hij in een persbericht. Gisteren is beslist dat het dancefestival geen vergunning krijgt om plaats te vinden eind augustus en begin september. "Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren", aldus Somers.

Tomorrowland 2021 was al uitgesteld: van de twee vaste festivalweekends in juli, naar het laatste weekend van augustus en het eerste van september. Maar het feestje gaat letterlijk niet door, hoewel het volgens de geldende coronamaatregelen op dat moment wel zou mogen.

Op een persconferentie gisteren hebben de burgemeesters van Boom en Rumst gezegd dat "de risico's voor de openbare veiligheid en gezondheid" te groot zijn. Daarom weigeren ze de vergunning voor het dancefestival op hun grondgebied. De organisatie is not amused: "Dat komt aan als een mokerslag, zeer hard en onverwacht."

"We hebben al twee jaar geen festival meer gehad, dat is zowel financieel als emotioneel bijzonder zwaar voor ons hele team. We waren hier zo op gebrand, en het zag er allemaal positief uit", zegt woordvoerder Debby Wilmsen.

Somers: "Sector heeft zwaar geleden"

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil nu overleggen met de burgemeesters. "Uiteraard valt het onder de bevoegdheden en lokale autonomie van onze steden en gemeenten om zelf te beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan op hun grondgebied, maar vanuit de Vlaamse regering hebben we er net voor geijverd dat festivals deze zomer terug mogelijk zouden zijn", meldt hij in een persbericht.

"Deze sector heeft zwaar geleden onder de coronacrisis en we hebben hen ondersteund met financiële middelen om erdoor te komen, maar vanaf 13 augustus moet het terug mogelijk zijn om grotere festivals te organiseren", gaat Somers verder. "Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: