Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden: "Al inreisverbod vanuit India, maar verstrenging niet uitgesloten"

23 april 2021
© Laurie Dieffembacq (Belga)
Minister van Binnenlandse Zaken wil in overleg met de deelstaten bekijken hoe het inreisverbod vanuit India verstrengd kan worden. Gisteren raakte bekend dat 20 studenten uit India die naar ons land zijn gereisd, besmet zijn met een Indiase variant van het coronavirus.

Minister Annelies Verlinden benadrukte in 'De Ochtend' dat er nu al een inreisverbod geldt voor India. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, zoals mensen die hier studeren, hier werken of om dringende familiale redenen hier moeten zijn.

Wie toch naar ons land komt, moet altijd in quarantaine en zich laten testen. Men kan wel naar de winkels gaan of bijvoorbeeld naar een apotheek. Verlinden wil nu bekijken of zowel de lijst met uitzonderingen als de regels omtrent de quarantaine aangescherpt moeten worden.

Een algemeen inreisverbod vanuit India moet volgens de minister op Europees niveau geregeld worden. België heeft namelijk amper rechtstreekse vluchten vanuit India. Dan heeft het niet veel zin om dat strikt toe te passen als die mensen vanuit onze buurlanden toch ons land binnenkomen, stelt ze.

"Feest op 1 mei in Ter Kamerenbos kan niet"

Minister Verlinden roept de organisatoren van een op 1 mei gepland feest in het Ter Kamerenbos in Brussel op om dat niet te laten doorgaan. De organisatoren plannen op 1 mei opnieuw een feest onder de noemer "La Boum", net als op 1 en 2 april. Toen kwamen meer dan 1.000 mensen samen in het Brusselse park. Deze keer denken de organisatoren aan een evenement voor bubbels van 10.

Maar minister Verlinden vindt het daar nog te vroeg voor. "Een week tijd kan echt veel verschil uitmaken, in de hospitalisatiecijfers en in de vaccinatiecijfers", zegt ze in 'De Ochtend'. Begin april bleven de organisatoren anoniem, Verlinden heeft nu wel contact met hen. Ze roept hen op om het feest niet te laten doorgaan en zich aan de regels te houden.

Verlinden liet ook verstaan dat de politie die dag ter plaatse zal zijn "om er voor te zorgen dat het evenement niet uit de hand loopt". Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert ook een boete, voegde ze eraan toe.

Beluister het gesprek met minister Verlinden in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.