Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V): "Inzet drones moet gebeuren met respect voor privacy"

ma 14 dec. - 9:30

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het geen goed idee om drones in te zetten om de coronaregels af te dwingen. Dat heeft ze gezegd tijdens een interview in "De ochtend". Verlinden liet ook verstaan dat ze geen voorstander is van een verstrenging van de coronamaatregelen in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag.
Annelies Verlinden

Vorige week kondigde de Limburgse politiezone CARMA aan dat het drones wil inzetten tijdens de feestdagen om te controleren of mensen de coronamaatregelen naleven. Zo wil het nagaan of onder andere het samenscholingsverbod en het vuurwerkverbod worden nageleefd. Maar op die aankondiging komt al heel wat kritiek.

Ook Verlinden staat niet direct te springen voor die maatregel. "De inzet van drones moet gebeuren met respect voor de privacy", klinkt het bij de minister. "Er is een ministriële omzendbrief dat aangeeft wanneer drones ingezet kunnen worden. Dat staat daarin."

"Drones kunnen in een aantal gevallen een goede toepassing zijn om zaken vast te stellen. Het is bijvoorbeeld een nuttig instrument om te tellen hoeveel bezoekers er zijn in een winkelstraat", zegt Verlinden. "Niet om ze te gebruiken voor vaststellingen van overtredingen of het beboeten van mensen."

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) sprak zich in "De zevende dag" al kritisch uit over het gebruik van drones om de coronaregels af te dwingen. "Iedereen weet dat ik voor nieuwe technologie ben en ik vind ook dat politie en parket die moeten kunnen gebruiken, maar binnen de principes van de rechtstaat", klinkt het.

"Een drone maakt geen onderscheid tussen het publiek domein en het privaat domein, zoals een tuin. In onze grondwet staat dat het huis onschendbaar is, inclusief de tuin. Niemand heeft zaken met wat er gebeurt in uw huis en in uw tuin. Dus ofwel geef je iemand de toestemming om je huis te betreden, ofwel gebeurt het met toestemming van het gerecht."

Overleg procureurs-generaal

Van Quickenborne kondigde gisteren ook aan dat het college van procureurs-generaal vandaag samenkomt om een aantal juridische principes inzake de bestrijding van het coronavirus uit te klaren. Ze willen onder andere bekijken of de boetes voor lockdownfeestjes nog hoger moeten. Dat zou moeten helpen om het afschrikeffect hoger te maken.

Ook over de woonstbetreding wordt samengezeten. "In principe kan je een woning niet binnengaan zonder toestemming van de procureur", klinkt het bij Verlinden. "In heel veel gevallen gebeurt dat ook. Ook bij de lockdownfeestjes. In bepaalde uitzonderlijke gevallen - als er een dreigend gevaar is voor de volksgezondheid - zou de politie dat ook zonder die toestemming kunnen doen."

"Verstrengingen vermijden"

Vrijdag komt het Overlegcomité weer samen om de coronamaatregelen te bespreken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde al aan dat Duitsland vanaf woensdag opnieuw in volledige lockdown gaat en ook de minister-president van Nederland zal vandaag waarschijnlijk strengere maatregelen aankondigen. Staan er ook bij ons verstrengingen op de agenda? Verlinden laat alvast verstaan dat ze geen voorstander is van verstrengingen.

"We hebben al een streng kader. Als we ons met z'n allen houden aan die maatregelen, dan kunnen we het verschil maken", klinkt het. "We volgen de cijfers op, maar het moet ook leefbaar blijven."

Beluister hier het gesprek met Verlinden in "De ochtend"

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet