Minister van Energie Van der Straeten over gascentrale Vilvoorde: "Ik weiger hier politieke strijd van te maken"

26 juli 2021
VRT
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft in "De ochtend" op Radio 1 voor het eerst gereageerd op de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om een vergunning te weigeren voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Al blijft ze oppervlakkig. "Ik weiger hier een politieke strijd van te maken", zegt ze.

De provincie Vlaams-Brabant weigert Engie/Electrabel een vergunning te geven voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Volgens bevoegd gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA) zou de gascentrale te veel stikstof, CO2 en ammoniak uitstoten. Maar uit het advies van zijn eigen administratie dat onze redactie kon inkijken, blijkt net het tegendeel.

De geweigerde vergunning is een serieuze streep door de rekening van het federale energiebeleid. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) plant twee à drie nieuwe gascentrales. Die moeten de kernuitstap mee opvangen die voorzien is tegen 2025.

De N-VA - federaal in de oppositie maar wel in de Vlaamse meerderheid - is het niet eens met de federale beleidsopties op het vlak van energie. De partij wil de twee recentste kerncentrales openhouden. Volgens de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) is de geweigerde vergunning politiek gemotiveerd.

Van der Straeten: "Vertrouwen en zekerheid nodig"

Van der Straeten had tot nog toe niet gereageerd op de beslissing, maar doet dat vanmorgen dus wel in "De ochtend". Al blijft ze erg oppervlakkig. "De federale overheid is niet bevoegd voor de vergunning in Vilvoorde", zegt ze onder meer. "Ik weiger om hier een politieke strijd van te maken. Het is belangrijk dat we ons energiebeleid kunnen bouwen op vertrouwen en zekerheid."

Dat vertrouwen en die zekerheid worden natuurlijk net ondergraven door de geweigerde vergunning. "Bevoorradingszekerheid is niet alleen een zaak van de federale overheid", zegt ze. "Alle overheden hebben mee de sleutel in handen. Op federaal niveau hebben we alles mogelijk gemaakt om investeringen te laten doorgaan door een investeringsmechanisme op popten te zetten. Die zekerheid hebben we dus daar gecreëerd."

Alle overheden hebben mee de sleutel in handen

De N-VA verwijt de groenen dat ze "dogmatisch vast blijven houden" aan de kernuitstap, maar daar is Van der Straeten het niet mee eens. "5 van de 7 kerncentrales moeten sluiten omdat ze te oud zijn. Ze kunnen niet verlengd worden omdat ze bijvoorbeeld scheurtjes hebben. Wat is daar dogmatiek aan?"

"Groen is bocht aan het nemen"

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) neemt Van der Straeten in het interview een bocht over de kernuitstap van 2025. "Waar het vorig jaar steevast luidde dat alle kerncentrales in 2025 moesten sluiten, werd vanmorgen door collega Van der Straeten helder gezegd dat alle opties, inclusief het openhouden van de twee jongste kerncentrales, nog steeds op tafel liggen", klinkt het bij Demir in een post op Facebook.

"Wat iedereen al weet, zinkt ook in bij Groen: geen volledige kernuitstap in 2025. Ik ben blij dat ze die bocht aan het nemen is. Jammer dat het via onterechte beschuldigingen moet", vult Demir nog aan.

Demir reageert daarmee op een uitspraak van de Groen-minister in het interview dat als het niet lukt om voldoende vervangcapaciteit te vinden voor de twee laatste kerncentrales, er ook nog andere opties openblijven, "inclusief het verlengen van 2 gigawatt nucleaire energie". Maar dat was ook al voorzien in het regeerakkoord.

Volgens Demir moet Groen ook stoppen met N-VA te beschuldigen van politieke spelletjes. Want ook daar stuitte de aanvraag voor een gascentrale in Manage, in Henegouwen, op problemen. "Dat het ook bij de Waalse collega's weinig evident is om vergunningen voor extra vervuiling af te leveren, is meteen het bewijs dat er geen politieke spelletjes gespeeld worden vanuit Vlaanderen", aldus Demir.

Herbeluister het gesprek met Tinne Van der Straeten via Radio 1 Select.

Bron: De Ochtend & VRT NWS.