Minister van Omgeving Demir (N-VA): "Nog geen rationeel argument gehoord om abdij Averbode uit rode lijst te halen"

30 april 2022
Het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode stoot te veel stikstof uit en zal wel degelijk tegen 2025 moeten sluiten. Dat stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De Ochtend" op Radio 1. "Tot op dit moment heb ik geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf in Averbode uit de lijst zouden halen", klinkt het.

Valt er nog iets te doen aan de dreigende sluiting van het landbouwbedrijf dat al eeuwenlang aan de abdij van Averbode verbonden is? Het bedrijf staat samen met een 40-tal andere op een rode lijst van landbouwbedrijven die te veel stikstof uitstoten en moeten sluiten tegen 2025.

"De essentie is natuurlijk dat daar te veel stikstofuitstoot is en daar mogen we niet van afwijken", stelt bevoegd Vlaams minister Demir. Eerder dit voorjaar bereikte de Vlaamse regering namelijk een zogenoemd stikstofakkoord rond de uitstoot van de stof.

Dat was nodig omdat de Raad van State het wettelijk kader rond stikstof in Vlaanderen op de helling had gezet. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de Vlaamse overheid geen bouwvergunningen meer zou kunnen afleveren. "Er is een akkoord. Als we nu Averbode en misschien nog een aantal rode bedrijven uit de lijst zouden halen, dan zouden we de doos van Pandora openen", zegt Demir.

"Dan ga je andere criteria hanteren en kunnen er andere landbouwbedrijven ineens op de rode lijst komen." Demir wil wel het openbaar onderzoek afwachten waarbij iedereen bezwaren kan indienen. "Maar ik heb tot op dit moment geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf in Averbode uit de lijst zouden halen", klinkt het.

"Nog geen rechtsgrond"

De lijst met rode bedrijven - waar het stikstofakkoord naar verwijst - dateert al uit 2015. De abdij van Averbode kreeg de beslissing over hun code rood destijds telefonisch te horen.

"We kunnen inderdaad heel veel discussiëren over de manier waarop men gecommuniceerd heeft 2015", zegt minister Demir daarover. "Dat het via de telefoon is gemeld, is onbegrijpelijk. Zo'n belangrijke boodschap zet je minstens op papier."

Eerder deze maand kreeg de abdij overigens wel degelijk een brief. Maar ook dat is nog geen rechtsgrond voor de sluiting zelf, maakt minister Demir duidelijk. "We moeten die rechtsgrond nog maken. Er moet nog een decreet gemaakt worden. We wachten het openbaar onderzoek af. Daarna kan men nog procederen tegen het decreet."

Vastberaden

Hoe dan ook lijkt minister Demir vastberaden. “Ik heb heel veel begrip voor de emotionele argumenten. Ik vind dit ook allemaal niet leuk wat ik moet doen. Maar als ik niets doe in dit probleem, dan gaan we daar wel de gevolgen van dragen. Dan zitten we met een vergunningsstop en dat zit iedereen terug te wenen in het parlement.”

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: