Minister van Onderwijs Weyts: “Over twee weken bekijken of we nog voor de paasvakantie kunnen versoepelen”

23 februari 2021
© Radio 1
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is tevreden dat hij gisteren met het onderwijsveld tot een akkoord is gekomen over lichte versoepelingen.

Vanaf 15 maart kunnen kinderen en jongeren van het buitengewoon onderwijs OV3 en OV4 weer voltijds naar school, net zoals de leerlingen van het deeltijds beroepsonderwijs. In totaal gaat het volgens Ben Weyts om een groep van 22.000 leerlingen, waarvoor het berekende risico wordt genomen.

Deze versoepelingen komen er omdat dit vaak de meest kwetsbare leerlingen zijn, argumenteert Weyts. “Eerder hadden we dit al gedaan voor onderwijsvormen 1 en 2 - kinderen met zware beperkingen. Nu doen we hetzelfde voor OV 3 en 4. Dat zijn ook kinderen met een beperking, die meer aandacht en begeleiding nodig hebben. Als we keuzes moeten maken, lijkt het me evident dat we eerst kiezen voor de meest kwetsbaren.”

Als we keuzes moeten maken, lijkt het me evident dat we eerst kiezen voor de meest kwetsbaren.

Vanaf 15 maart worden ook schooluitstappen van maximum één dag weer mogelijk, voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs. Deze deur wordt opengezet omwille van het mentale welzijn van de scholieren. “Om hen een lichtpunt te geven”, zo zegt Weyts. “Iets om naar uit te kijken voor kinderen en jongeren. Eindelijk eens niet achter de pc of in de klas zetten, maar ook eens samen een daguitstap te kunnen doen.”

Ten slotte houdt Weyts nog de deur op een kier voor verdere versoepelingen vóór de paasvakantie. Er wordt gekeken of er voor de 2e en 3e graad van het middelbaar onderwijs meer contactonderwijs mogelijk is. Maar voorlopig houden de virologen daarover de boot nog af, omdat de impact van de Britse variant van het coronavirus nog te onduidelijk is.

Binnen twee weken, op 9 maart, zit het onderwijsveld opnieuw samen om de situatie in te schatten en te bekijken of er verder versoepeld kan worden, besluit minister Weyts.

Beluister het gesprek met minister Ben Weyts in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: